16 novembre 2022 <10aL>Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació

Pesca celebra la primera campanya amb el Pla de gestió de pesca artesanal a les Pitiüses per conjugar sostenibilitat i rendibilitat NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Pesca celebra la primera campanya amb el Pla de gestió de pesca artesanal a les Pitiüses per conjugar sostenibilitat i rendibilitat

Al primer Consell Pesquer celebrat a Eivissa s’ha constatat que, exigint un esforç pesquer i de captures menor, les vendes han donat fins a un 12 per cent més de beneficis al sector que al 2021

El director general de Pesca i Medi Marí, Joan Mercant, ha celebrat avui l’èxit de la primera campanya amb el Pla de gestió de pesca artesanal a les Pitiüses. Ho ha fet en el marc del Consell Pesquer, celebrat per primera vegada a Eivissa, on s’ha constatat que la pesca de llagosta i altres peixos ha donat un 12,26 per cent més de beneficis al sector pesquer d’Eivissa i Formentera que al 2021. Unes xifres que, juntament amb la reducció d’esforç pesquer i la reducció d’extracció en un 1,15 per cent en total -entre llagosta i els altres espècies de peixos comercials com caproig, rap o dèntol- respecte l’any passat, mostren que el pla de gestió funciona segons el previst. En aquest sentit, les dades del primer any “ens diuen que anem bé”, ha assegurat. 

Segons ha explicat el mateix director general, els objectius principals del Pla de gestió de pesca artesanal –o d’arts menors- a les Pitiüses eren fer la pesca més sostenible i rendible a la vegada. Enguany, amb aquest pla, s’ha reduït de 48 a 24 les hores on les xarxes estan calades a la mar, i “amb això el peix és molt més fresc i hi ha menys malbaratament, perquè tot el peix ve viu i es pot vendre. De l’altra manera, es tudava una part”, ha dit Mercant. A més, ha dit, el fet que amb menys esforç es guanyi més facilita el relleu generacional, “i el futur de la pesca, que sigui més rendible i menys feixuga, i amb aquest pla hem demostrat això”, ha dit. 

Quant a la davallada d’extracció en quilos de la llagosta –al voltant d’un 9 per cent menys que l’any passat- el director general ha recordat que “és una fluctuació anual normal”, i que el gran augment en percentatge quant a beneficis els anima a exportar aquest tipus de pla de gestió a les altres illes: “No esperàvem uns resultats tan bons el primer any, sí el segon o el tercer, però no el primer. El sector està contentíssim”, ha explicat. Cal recordar que aquest pla de gestió és per a totes les arts menors, tot i que fins ara només s’han pogut recollir dades de la temporada de llagosta amb xarxes de tresmall.

Al Consell Pesquer, l’òrgan composat per totes les adminsitracions competents i entitats pesqueres de les Illes, s’han tractat també altres punts: les dues noves Reserves Marines d’interès pesquer, que s’inauguraran el proper semestres als illots del ponent d’Eivissa; el nou decret per a la gestió pesquera de tots els espais de la Xarxa Natura 2000, que homogeneitzarà i facilitarà la gestió d’aquests espais; la regulació de la pesca d’encerclament; i altres aspectes del nou Pla de Gestió d’arts menors a les Pitiüses com la comissió de seguiment d’aquest pla, que serà presidida per Marga Serra, present a la reunió.

Pel que fa al decret pel qual s’han d’establir les dues noves reserves marines a Eivissa i també la gestió conjunta i unificada de tots els espais de la Xarxa Natura 2000, Mercant ha remarcat que s’estan fent conjuntament amb tot el sector pesquer i la conselleria de Medi Ambient i Territori. Aquest decret farà que tota zona de protecció a les Illes tingui una gestió bàsica i comú quant als usos pesquers i medioambientals, per facilitar i millorar la gestió, evitant, per exemple, la captura accidental d’aus per la pesca de palangre. I sobre les noves reserves, ha dit que estaran permeses les arts tradicionals i artesanals tant de pesca professional com recreativa.