28 març 2022 Presidència

El Govern i la Federació Hotelera de Mallorca ofereixen més de 350 places a habitacions, apartaments i estudis per atendre refugiats d’Ucraïna NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges

El Govern i la Federació Hotelera de Mallorca ofereixen més de 350 places a habitacions, apartaments i estudis per atendre refugiats d’Ucraïna

El Govern de les Illes Balears i la Federació Hotelera de Mallorca han tancat avui l’acord pel qual fins a un mes s’oferirà allotjament als refugiats ucraïnesos en els seus establiments. En total són més de 90 habitacions, estudis i apartaments —amb una cabuda total per a més de 350 persones— en hotels i hotels apartament que pertanyen a la Federació Hotelera de Mallorca repartits en diferents indrets de l’illa. Aquestes places actuaran de pont fins a poder disposar dels espais temporals definitius que s’estan acabant d’habilitar.

El Govern de les Illes Balears va posar a disposició del Govern d’Espanya un total de 250 places d’emergència a l’hotel covid amb el compromís de fer un esforç i cercar els espais necessaris per a l’atenció temporal d’aquests refugiats arribats. El contracte de l’hotel covid acaba a finals d’aquest mes de març, per la qual cosa l’acord a què s’ha arribat avui amb la Federació Hotelera de Mallorca permetrà que les famílies que encara no hagin estat derivades a espais temporals ja habilitats romanguin en diferents hotels i apartaments.

«És un acord absolutament generós i essencial», ha afirmat la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, que ha reivindicat que, des de l’inici del conflicte a Ucraïna, «les Balears han tengut una resposta solidària: s’ha mobilitzat la societat civil i la principal indústria de les Illes Balears» per «atendre al moviment de població que s’està desplaçant».

En aquest sentit, el conseller de Model Econòmic Turisme i Treball, Iago Negueruela, també ha defensat la solidaritat i la «feina conjunta de tota la societat», immediata «des que vam veure la immensitat  de la catàstrofe humanitària» que suposa la guerra a Ucraïna: «Hem demostrat una vegada més que, si anam tots junts, les respostes sempre són a l’altura  de les circumstàncies», ha conclòs.

En aquest temps està previst que s’acabin d’adaptar i habilitar els espais temporals i que la Creu Roja faci les gestions davant el Govern d’Espanya —que té les competències de refugiats— per obtenir el vistiplau i incloure els dispositius (allotjament temporal) en el sistema de protecció internacional del Govern d’Espanya, i així poder contractar el personal necessari i fer-ne el seguiment.

El fet de disposar de l’hotel covid va fer possible una actuació immediata d’acollida, de manera que les Balears van ser una de les primeres comunitats a acollir un important nombre de refugiats, i ara amb els espais pont i temporals amb els quals s’està treballant amb entitats, particulars, empreses, congregacions religioses i el bisbat es garanteix l’allotjament dels refugiats que encara són a l’hotel covid.

Al mateix temps, es continuen cercant espais amb l’objectiu d’oferir-los al Govern d’Espanya per a l’atenció de refugiats.

Des del 17 de març hi ha vigent el Pla Nacional d’Acollida del Govern d’Espanya. La Creu Roja té encarregats, a les nostres illes, per part del Govern d’Espanya, el desenvolupament i la gestió del Pla d’Acollida.

Aquest Pla, com va explicar la Delegació del Govern, preveu que els refugiats que arriben a qualsevol punt d’Espanya sense un allotjament concret on anar han de ser derivats a un dels quatre centres habilitats pel Govern d’Espanya a la Península. Des d’aquests centres, posteriorment, són derivats a espais temporals disponibles a tot arreu, també a les Illes Balears. Per això es continuen cercant més espais i s’ha posat en marxa un web perquè es canalitzin els oferiments d’espais i habitatges buits: balearsambucraina.caib.es.