10 desembre 2020 Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat

La Conselleria de Cultura dedica una exposició retrospectiva a Rafael Tur Costa a Es Baluard Museu NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
L’exposició vincula l’escriptura biogràfica i la pràctica artística de Tur Costa a partir d’un diàleg entre les seves memòries i la seva obra amb documentació com llibretes, esboços o cartes amb poetes com Rafael Alberti, Vicente Valero o Marià Villangómez Llobet

La Conselleria de Cultura dedica una exposició retrospectiva a Rafael Tur Costa a Es Baluard Museu

Aquesta projecte, coorganitzat amb el museu, inclou obres des dels anys cinquanta fins als nostres dies de l'artista eivissenc, reconegut enguany amb la Medalla d'Or de la Comunitat Autònoma

La delegada de la Presidència per a la Cultura, Catalina Solivellas, ha presentat avui a Es Baluard Museu La llum del fragment, l'exposició retrospectiva més àmplia dedicada a l'artista eivissenc Rafael Tur Costa (Santa Eulària des Riu, Eivissa, 1927), que comprèn obres des dels anys cinquanta fins als nostres dies.

La Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat del Govern de les Illes Balears ha impulsat i finançat aquesta mostra, coorganitzada amb Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma, que recompon no només la trajectòria plàstica de Tur Costa, sinó que també ens apropa a espais íntims en què cada detall es correlaciona amb una vivència.

"Des del Govern, volíem reconèixer la importància de Tur Costa com a primer artista abstracte format a les Illes Balears i testimoni de l'Eivissa cultural i tradicional que va atraure l'interès d'artistes i galeristes als anys cinquanta. Després de la concessió enguany de la Medalla d'Or de la Comunitat Autònoma, aquesta exposició completa l'homenatge i reivindicació d'un artista cabdal de la plàstica balear i ens permet aprofundir en la seva obra, marcada per la llum d'Eivissa i un aprenentatge autodidàctic sense prejudicis fins a conformar un llenguatge molt personal dins de l'abstracció", ha explicat Solivellas.

L'exposició, comissariada per la directora del museu, Imma Prieto; Soad Houman i Pilar Rubí, s'obre al públic demà 11 de desembre a les 19.00 hores amb totes les mesures de seguretat e higiene i es podrà visitar fins al 18 d'abril de 2021 a l'Espai A d'Es Baluard Museu.

La llum del fragment vincula l'escriptura biogràfica i la pràctica artística de Tur Costa a partir d'un diàleg entre les seves memòries i la seva obra des de la Guerra Civil espanyola fins a l'actualitat, amb documentació com llibretes, dibuixos i esbossos, cartells d'exposicions o correspondència amb poetes com Rafael Alberti, Vicente Valero o Marià Villangómez Llobet.

En aquest sentit, es compon, per una banda, d'un conjunt de materials presents a les sales i, d'altra banda, d'una publicació que reuneix diversos texts que responen a dues naturaleses: escrits realitzats per persones que han mantingut amb l'artista relacions d'índole diversa i les memòries que l'artista va escriure el 2005, mitjançant les quals ens relata en primera persona la barbàrie de la guerra i el franquisme.

"Resseguir les diferents etapes que caracteritzen el seu treball exigeix establir un paral·lelisme entre la manera en què podem escriure sobre la seva obra i el registre mitjançant el qual s'escriu la història, que sap que cada detall és imprescindible", ha explicat la comissària Imma Prieto.

Amb aquesta exposició, on col·laboraren l'Institut Ramon Llull i la Fundació Baleària, Es Baluard Museu continua la seva tasca de recuperació i estudi d'artistes clau en la historiografia balear i internacional, així com nodrint una de les seves funcions primordials: reescriure i ressituar la trajectòria d'alguns artistes que no han tingut el reconeixement que mereixien. Tur Costa és un dels artistes que permeten teixir un univers comú, un relat que forma part de la nostra història col·lectiva.

El títol del projecte també és partícip d'aquesta voluntat i acceptació. La llum del fragment esdevé la metàfora del procés que caracteritza la labor de Tur Costa. Al llarg dels anys ha sabut anar despullant les teles i els papers del que és superflu per quedar-se amb l'essencial. Una simplificació matèrica i conceptual que forada la composició amb solcs i esquerdes per crear nous espais en l'espai de la tela.

Avantguarda europea

Rafael Tur Costa (Santa Eulària des Riu, Eivissa, 1927) viu i treballa a Eivissa. Estudià a l'Escola d'Arts i Oficis d'Eivissa, encara que es pot considerar un autodidacte. El 1955 coneix els integrants de la Hochschule Für Bildende Künste de Berlín, un grup d'estudiants alemanys de Belles Arts que arriba a l'illa i que el posa en contacte amb els plantejaments artístics de l'avantguarda europea.

La seva inquietud el porta a freqüentar els cercles artístics de Madrid i Barcelona. El 1959 es forma a Eivissa el grup Ibiza 59, amb el qual Tur Costa manté una relació constant. A les seves primeres obres abstractes a la dècada dels seixanta s'hi observa una predominança de les tonalitats obscures, que progressivament i no obstant això, donaran pas al blanc, fruit de la seva tasca d'investigació al voltant del fet pictòric i de l'evolució del seu propi llenguatge.

Ha exposat la seva obra a tant a Europa com als Estats Units. Ho ha fet en galeries, centre d'art i museus entre els quals es troben el Museu d'Art Contemporani d'Eivissa (MACE) en diverses ocasions (1983, 1997) o el Casal Solleric de Palma (1997). La seva obra forma part de les col·leccions de l'Ajuntament de Palma, del Govern de les Illes Balears, del Museu d'Art Contemporani d'Eivissa, del Museo Internacional Salvador Allende de Santiago de Xile i de la National Gallery of Modern Art de Nova Delhi.