23 novembre 2022 <10aL>Conselleria d'Afers Socials i Esports

Front comú per promoure la targeta blanca en els camps de futbol balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Front comú per promoure la targeta blanca en els camps de futbol balears

\ La Conselleria d’Afers Socials i Esports, la FFIB, el Comitè Tècnic d’Àrbitres i la Comissió contra la violència acorden impulsar l’ús d’aquesta mesura per fomentar l’esportivitat i els valors de l’esport

\ Els clubs amb més targetes blanques en les diferents categories rebran un premi en forma de material i equipament

\ Des de la posada en marxa d'aquesta iniciativa la temporada 2016/17, els àrbitres han mostrat 1.618 targetes blanques a jugadors, entrenadors i públic

 

Cada cap de setmana hi ha més de 700 partits de futbol arreu de les Illes Balears. El tant per cent de conflictes és mínim, però la voluntat de les institucions i de tot el teixit esportiu és eradicar-lo. Així ho han escenificat avui la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, el president de la Federació de Futbol de les Illes Balears (FFIB), Pep Sansó, l’àrbitre internacional, Guillermo Cuadra Fernández, i l’àrbitra Amy Peñalver, de categoria nacional, acompanyats de representants i integrants del Comitè Tècnic d’Àrbitres, clubs i membres de la Comissió contra la violència.

Ha estat en un acte per recordar els principis de la targeta blanca, que té com a objectiu fomentar els valors de l’esport i l’esportivitat al futbol balear, i que sempre ha comptat amb una gran acceptació i funcionament. A causa de la pandèmia, se’n va aturar l’ús, i ara la Conselleria d’Afers Socials i Esports, la FFIB, el Comitè Tècnic d’Àrbitres i tots els seus col·legiats, i la Comissió contra la Violència, la reactiven.

La consellera Santiago ha destacat la importància dels camps de futbol en l’educació i la promoció dels valors per als més petits, ja que són un espai amb alta presència d’infants i adolescents. Per això, «és importantíssim insistir en l’ús de la targeta blanca, i els àrbitres han de fer aquest paper». A continuació, ha anunciat: «el compromís que assumim avui aquí és que aquell club que tengui més targetes blanques en cada una de les categories rebrà un premi per a material i equipament. Així insistim i reforçam l’ús de la targeta blanca, perquè estigui cada vegada més present, que serveixi per reflexionar, tal com fan la vermella i la groga».

Pep Sansó ha recordat que la targeta blanca «es va crear l’any 2016 conjuntament amb el Govern de les Illes Balears. Ha de ser la primera pedra, la primera passa, per, conjuntament amb clubs, àrbitres, entrenadors, jugadors i afició, i, a mig termini, eradicar totalment tot el que sigui inapropiat en el futbol i sempre premiar allò important, que són les accions positives».

Efectivament, la iniciativa de la targeta blanca va néixer la temporada 2016-2017, en el marc del programa del Govern «Posam valors a l’esport» i amb la col·laboració de la FFIB. És una targeta utilitzada pels àrbitres durant els partits de futbol base (des dels prebenjamins als cadets) per valorar positivament les accions de joc net dels jugadors, membres del cos tècnic i públic. Des de la posada en marxa d'aquesta iniciativa, els àrbitres han mostrat 1.618 targetes blanques per fer un futbol millor, més social, més respectuós i més capaç de promoure els valors de l’esportivitat.

Per la seva part, els àrbitres presents a la roda de premsa han animat als seus companys del futbol base a utilitzar la targeta blanca. Guillermo Cuadra Fernández ha afirmat: «Aquestes accions semblen petites, però són ambicioses. Si la generació dels més petits adquireix uns bons hàbits, òbviament ens repercutiran els valors de l’esport a la societat del futur». A més, ha recordat que l’esport base és «formació tècnica i formació en valors».

En aquest mateix sentit, Amy Peñalver ha destacat que «el futbol en categories inferiors és un futbol formatiu. A banda de guanyar i fer una activitat esportiva, allò important són els valors que adquireixen els jugadors: treball en equip, esportivitat, ajudar el company o l’adversari...» i ha remarcat que, a més «d’aprendre a defensar, a atacar, a aturar un penal o a marcar-lo, també és important l’esportivitat».