5 setembre 2022 <10aL>Conselleria d'Educació i Formació Professional

Educació posa en marxa a Eivissa un programa excepcional de grau bàsic específic d’agrojardineria per a l’alumne Pablo Valenzuela NNota Informativa

Educació posa en marxa a Eivissa un programa excepcional de grau bàsic específic d’agrojardineria per a l’alumne Pablo Valenzuela

La nova Llei d’FP permet donar resposta a la necessitat expressada per part de la família d’aquest alumne amb NEE

La Conselleria d’Educació i Formació Professional ha aprovat una Resolució per la qual autoritza l’escolarització de l’alumne Pablo Valenzuela en un programa excepcional del cicle de grau bàsic específic d’agrojardineria i composicions florals a l’IES Algarb.

La delegada d’Educació a Eivissa i Formentera, Margalida Ferrer, s’ha reunit avui amb els representants de la  mare de l’alumne per tal d’informar-la de les darreres novetats sobre l’escolarització del seu fill. En nom de la família han assistit Maria Dolores Penín (APIES) i José Agulla.

A la reunió, la delegada ha explicat la via que ha trobat la Conselleria per fer possible aquesta escolarització i que s’ha obert amb l’aprovació de la nova Llei de Formació Professional aprovada el 31 de març de 2022.

Cal destacar que fins a l’actualitat sempre s’ha treballat des del Servei d’Atenció a la Diversitat, des dels diferents centres on ha estat escolaritzat i des de la Delegació d’Educació d’Eivissa i Formentera en facilitar les condicions adequades per oferir el màxim de possibilitats educatives possibles per a l’alumne.

Quan la família de Pablo va demanar la seva matriculació a un cicle d’FP bàsica de jardineria es va denegar degut al fet que la normativa vigent  fins ara establia que no es podien fer adaptacions curriculars significatives en el cas de cursar una formació professional bàsica. Aquesta adaptació és imprescindible en el cas que ens ocupa. L’adaptació sempre que l’alumne estigui constantment acompanyat d’un especialista, faria possible que estàs en condicions de poder assolir tres mòduls del total dels 12 del cicle d’Agrojardineria.

Les propostes que es varen proposar com a alternatives a la família foren: repetir 4 d’ESO, matricular-lo a una formació adaptada de cuina i matricular-lo al curs de Transició a la Vida Adulta (TAVA), a banda de les opcions de caràcter assistencial que no formen part de l’oferta educativa. Ara bé,  l’aprovació de la Llei d’Educació de les Illes Balears i, especialment, l’entrada en vigor a l’àmbit estatal de la Llei de Formació Professional ha obert una via fins ara impossible. En concret, a l’apartat 4b de l’article 44 de la Llei d’FP, que obri la possibilitat a alumnat de fins a 21 anys amb necessitats educatives especials per als que estableix que es podrán autoritzar excepcionalment cicles formatius de grau bàsic “una vez agotadas las medidas de adaptación en la oferta ordinaria, o cuando no sea posible su inclusión en dicha oferta ordinaria y sus necesidades no puedan ser atendidas en el marco de las medidas de inclusión y atención a la diversidad”.

Amb aquesta nova normativa es fa possible l’autorització d’un programa excepcional de grau bàsic específic d’agrojardineria i composicions florals a l’IES  Algarb per a aquest alumne.

Per tal de posar-lo en marxa es tramitarà un procés d’escolarització ajustat a l’execució excepcional d’aquest programa i es dotarà amb un especialista de pedagogia terapèutica que acompanyi constantment l’alumne.