12 d’agost 2022 Presidència

El Govern i Casal Petit renoven el conveni de col·laboració per oferir una atenció integral a les dones en situació de prostitució NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern i Casal Petit renoven el conveni de col·laboració per oferir una atenció integral a les dones en situació de prostitució

L’acord inclou també la cessió gratuïta i temporal de tres pisos de l’IBAVI per acollir-hi víctimes de tràfic amb fins d’explotació sexual

El Govern, a través de l’Institut Balear de la Dona, i l’entitat Casal Petit han signat aquest divendres la renovació d’un conveni per donar assistència integral a les dones en situació de prostitució, amb especial atenció a les dones víctimes de tràfic amb fins d’explotació sexual, que són ateses pel projecte Lausana.

En concret, el conveni suposa destinar 123.000 euros a l’atenció a dones en situació de prostitució i dones víctimes de tràfic amb fins d’explotació sexual, així com donar continuïtat al projecte Lausana amb la cessió, de manera temporal i gratuïta, de tres habitatges públics de l’IBAVI que acullen aquestes dones en situació de prostitució per tal que puguin iniciar un nou projecte de vida.

Aquests tres habitatges tenen una capacitat per a dotze places, nou de fixes i tres per a situacions d’emergència. L’equip professional que s’encarrega d’aquest servei està compost per una coordinadora, dues educadores socials, una treballadora social i una psicòloga. Poden ser ocupades per les dones per un termini d’onze mesos, com a part del seu procés de recuperació integral. A més de l’acollida temporal, s’ofereix atenció psicològica, assessorament jurídic, orientació laboral i atenció social per a aquestes dones.

A la signatura del conveni i la visita per les instal·lacions hi han assistit la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol; la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido; la directora de l’Institut Balear de la Dona, Maria Duran, i la directora del Casal Petit, Felicidad Martínez.

Després de la signatura, Francina Armengol ha reivindicat la «magnífica feina dels professionals i voluntaris» de l'entitat a l'hora de «protegir les dones més vulnerables, que són les sotmeses al pitjor dels masclismes possibles». La presidenta del Govern ha destacat la «relació molt estreta que tenim des de l'IBDona amb totes les entitats que fan feina en la lluita contra la prostitució» i ha recordat que les Illes Balears van ser «la primera Comunitat Autònoma a tenir un pla autonòmic contra el tràfic amb fins d'explotació sexual».
Amb aquest conveni, ha afirmat Francina Armengol, «ajudam persones que estan en situació de vulnerabilitat i que es troben sotmeses per la seva situació econòmica, per ser víctimes de tràfic, per tenir una situació administrativa irregular...».

Durant el 2021, el projecte Lausana va acollir 26 dones, quinze de les quals es trobaven en situació de prostitució i onze han estat identificades com a víctimes de tràfic amb fins d’explotació sexual pels cossos i forces de seguretat de l’Estat o pel servei (ja que Casal Petit és una de les tres entitats de les Illes Balears amb capacitat per emetre certificats de condició de víctima de tràfic). En aquests mesos d’enguany, el servei ha atès vint dones, entre les quals n’hi ha catorze en situació de prostitució, dues víctimes de tràfic i quatre possible víctimes.