13 juliol 2022 Presidència

Les Balears són la primera comunitat de l’Estat a impulsar ajuts específics per a empreses que facin FP dual intensiva NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Les Balears són la primera comunitat de l’Estat a impulsar ajuts específics per a empreses que facin FP dual intensiva

El Govern signa un conveni de col·laboració amb la Cambra de Comerç per tramitar els ajuts, de fins a 2.000 € per alumne

\ La presidenta Francina Armengol defineix la formació professional com «l’eix estratègic de l’educació del present i del futur»

Les Illes Balears seran la primera comunitat de l’Estat que posarà en marxa ajuts específics per a les empreses que facin formació professional en la modalitat dual intensiva. La línia d’ajuts, que es tramitarà gràcies a un conveni signat aquest dimecres entre la Conselleria d’Educació i Formació Professional i la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Mallorca, permetrà a les empreses rebre fins a 2.000 € d’ajut per alumne i formació per als tutors.

Amb aquests ajuts es pretén millorar la qualitat dels ensenyaments d’FP en la modalitat dual intensiva i reforçar la formació pedagògica dels tutors d’empresa. També es pretén compensar les despeses derivades de la dedicació d’hores invertides en la formació de l’alumnat per part de les empreses tal com preveu la nova Llei d’FP.

Durant l’acte de signatura del conveni, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha reivindicat l‘estratègia d’FP, «clau per a aquesta Comunitat Autònoma i per a tota Espanya» i ha recordat que les Balears són el territori «que més ha crescut en possibilitat de noves places en els darrers anys, així com de noves formacions».

La presidenta també ha destacat que, amb aquesta línia «absolutament innovadora», «moltes petites i micro empreses a les quals ara els és complex accedir a la formació dual intensiva» ho podran fer acompanyades «de la feina extraordinària de la Cambra de Comerç».

«El millor que podem fer per la nostra gent jove són polítiques d’habitatge, polítiques educatives i garantir una feina digna i la formació dual lliga enormement aquests dos darrers elements perquè ve a obrir un ventall de possibilitats i oportunitats que no hem de deixar escapar», ha afirmat Francina Armengol, qui ha assegurat que la formació professional és «l’eix estratègic de l’educació del present i del futur».

Per part seva, el conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, ha explicat que «amb aquests ajuts complim el que estableix la nova Llei d’FP, atenem el teixit productiu de les Balears, que es caracteritza per una presència predominant de la petita i mitjana empresa, i posam les bases per fer un registre d’empreses certificades per nosaltres que ens ajudin a consolidar aquest model».

També ha defensat la nova llei estatal, «una llei de país que ha d’ajudar a transformar el sistema educatiu perquè, juntament amb els agents socials i econòmics, es qualifiqui millor els nostres treballadors i s’arribi a una economia de més qualitat i més cohesionada en tots els sentits».

Per part seva, el president de la Cambra de Comerç, Antoni Mercant, s’ha mostrat satisfet per la posada en marxa d’aquests incentius econòmics: «És necessari que les institucions donem suport a les empreses que aposten per la contractació de joves en formació i que compensem econòmicament la dedicació i l’esforç que comporta corresponsabilitzar-se de la formació d’aquests estudiants».

Es preveu destinar 400.000 € a aquests ajuts per al curs 2022-2023, de manera que les empreses rebran 2.000 € per cada alumne, fins a un màxim de tres alumnes per empresa, contractats durant el període comprès entre l’1 de setembre de 2022 i el 31 d’agost de 2023.

Poden ser beneficiàries dels ajuts les empreses que tenguin contractat almenys un alumne d’un cicle formatiu de formació professional en la modalitat dual intensiva amb un contracte de formació i aprenentatge o amb un contracte de formació en alternança dins el període comprès entre el dia 1 de setembre de 2022 i el dia 31 d’agost de 2023. Si la contractació és per períodes inferiors, la quantitat de l’ajut serà proporcional.

Les empreses beneficiàries hauran d’assignar un tutor d’empresa a l’alumne contractat i adquirir el compromís que aquests tutors duguin a terme un curs de formació específic organitzat per la Cambra de Comerç.

Els ajuts es publicaran a mitjan juliol i es podran demanar tot just després de publicar-se en el BOIB.

La formació professional en la modalitat dual intensiva ha demostrat ser una eina que contribueix a evitar el fracàs escolar i l’abandonament prematur dels estudis. A més, aporta un factor de cohesió social, ja que ofereix als joves un contracte de formació vinculat a una retribució econòmica, al mateix temps que els permet continuar els seus estudis. Així mateix, la formació professional en modalitat dual intensiva contribueix al desenvolupament de les habilitats personals i professionals, atès que aporta maduresa i eines als joves per establir una bona base en el seu desenvolupament personal i professional.

Actualment, la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors disposa, juntament amb la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Mallorca, d’un catàleg de 640 empreses que s’han interessat a participar-hi i que han aportat, fins al moment, aproximadament 855 llocs de treball. Els sectors que actualment hi participen són: comerç i màrqueting, informàtica i comunicacions, hoteleria, transport i manteniment de vehicles, electricitat i electrònica, administració i finances i indústria alimentàries, vitivinicultura i nàutica.

El curs 2022-2023 s’incrementarà l’oferta d’FP intensiva en quatre cicles: un de grau superior d’Administració i Finances i tres de grau mitjà de Cuina i Gastronomia (Mallorca, Menorca i Eivissa).

El nou curs hi haurà 45 cicles de set famílies professionals diferents a totes les illes, ja que es recupera l’oferta dual intensiva a Menorca i a Eivissa.