7 juliol 2022 Presidència

El Govern lliura les claus a dinou famílies que entraran a viure als nous habitatges de protecció pública del carrer de Xarc d’Eivissa NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges

El Govern lliura les claus a dinou famílies que entraran a viure als nous habitatges de protecció pública del carrer de Xarc d’Eivissa

Aquesta és una de les 4 promocions impulsades per l’IBAVI,que multiplicarà per 3 els HPP del municipi facilitant l’accés a un habitatge públic a 146 famílies

Armengol ha destacat el compromís de l’alcalde Ruiz i l’Ajuntament d’Eivissa, l’única institució de l’illa que ha cedit terrenys per construir habitatge públic

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol; el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, i l’alcalde d’Eivissa, Rafael Ruiz, han lliurat avui capvespre les claus dels dinou habitatges de protecció pública (HPP) situats al carrer de Xarc, 15, del municipi d’Eivissa, construïts per l’IBAVI.

La del carrer de Xarc és una de les quatre promocions que l’IBAVI impulsa a Eivissa actualment: n’hi ha dues més a punt de finalitzar, 24 HPP a l’avinguda de Pere Matutes i 43 HPP al carrer de M. Teresa León, i una tercera projectada amb 60 HPP a l’avinguda d’IsidorMacabich. Totes estan ubicades en solars cedits per l’Ajuntament d’Eivissa a l’IBAVI i, en conjunt, oferiran habitatge públic de lloguer per a 146 famílies.

La presidenta ha manifestat que «hi ha poques polítiques que puguin ser tan gratificants com el que feim avui, lliurar 19 habitatges a 19 famílies per protegir drets i que puguin començar un nou projecte vital. Per coses així, per millorar la vida de la gent i fer el món una mica millor, estam en política».

Armengol ha destacat el compromís i la implicació de l’alcalde Rafel Ruiz i el seu equip per tal de facilitar l’accés a aquest dret social: «fa 7 anys vàrem començar de zero, no hi havia cap terreny ni cap projecte. Ara la maquinària està en marxa i gràcies a la cessió de 4 solars per part de l’Ajuntament d’Eivissa, que és l’única institució de l’illa que ha cedit terrenys a l’IBAVI, el municipi multiplicarà per més de 3 el seu parc d’habitatge públic. Junts hem iniciat una petita revolució. Cal continuar per aquest camí».

Per la seva part, el conseller Josep Marí ha apuntat que «Avui és un dia molt especial, perquè l’aposta que hem fet des d’aquest Govern per tenir un parc públic d’habitatge a l’abast de la gent que ho necessita ja comença a tenir resultats a Eivissa. Tots aquests habitatges permeten tirar endavant projectes de vida. I els dinou de Xarc són els primers, perquè enguany lliurarem, en total, 86 habitatges de protecció pública en aquesta ciutat, mentre continuam donant forma a nous projectes. Una empenta a l’habitatge públic molt necessària en aquesta illa i que és possible gràcies també al fort compromís d’ajuntaments, com és el d’Eivissa».

Lloguers adaptats als ingressos de les famílies

La promoció del carrer de Xarc, en la qual s’han invertit 2.415.930 € (preu d’execució, IVA exclòs), està construïda en un solar de 1.406 m2 de superfície, cedit per l’Ajuntament d’Eivissa a l’IBAVI, amb l’objectiu de promoure habitatges de protecció pública. Disposa de dinou pisos, dos d’adaptats, que es distribueixen de la manera següent: cinc habitatges de tres dormitoris (d’entre 85,95 m2 i 90 m2), set habitatges de dos dormitoris (d’entre 67,98 m2 i 72,97 m2) i set habitatges d’un dormitori (d’entre 36,46 m2 i 46,56 m2). L’edifici també té dinou aparcaments, dos dels quals són adaptats.

Entre els llogaters d’aquests dinou habitatges de protecció pública hi ha realitats familiars diverses: set famílies monoparentals —pares o mares amb els seus fills o filles—; sis persones soles; cinc matrimonis, la majoria amb fills, i una dona amb els seus pares.

El lloguer més car d’aquests dinou habitatges de protecció pública és de 495 € mensuals, sense despeses (574,55 € amb comunitat, assegurança...) i el més econòmic se situa en 200,53 € (264,68 € amb despeses). La mitjana està en 349 € de lloguer (388,84 € si hi sumam despeses).

Com en totes les promocions de l’IBAVI, els imports de lloguer s’ajusten als ingressos efectius dels llogaters, de manera que, en cap cas, el pagament del rebut de lloguer no suposa destinar-hi més del trenta per cent dels seus ingressos. En aquest sentit, vuit dels dinou llogaters gaudeixen d’una reducció en el rebut de lloguer.

El projecte està dissenyat i dirigit pels arquitectes Josep Ripoll i Juan Miguel Tizón. L’edifici pretén vincular-se de forma clara al clima i a la manera de vida de l’illa. Les plantes pis es destinen a l’ús d’habitatges protegits, mentre que la planta baixa acull un aparcament exterior, espais d’instal·lacions i dinou places d’aparcament. Els habitatges s’organitzen entorn d’un gran buit al cor de l’edifici, que genera un espai interior i respira a través de patis i porxos que donen lloc a corredors i places on reunir-se. La sostenibilitat es treballa permetent que tots els habitatges tenguin un assolellament correcte i, almenys, dues orientacions per garantir la ventilació creuada. Una volumetria més o menys permeable a l’aire i al sol.

Un parc públic d’habitatge que creix

Fins avui, al municipi d’Eivissa l’IBAVI disposava de 57 habitatges de protecció pública en règim de lloguer, als quals avui se sumen els dinou lliurats al carrer de Xarc. A aquest parc d’habitatge protegit s’hi afegiran aviat les dues promocions que estan a punt de finalitzar a l’avinguda de Pere Matutes (24 HPP) i al carrer de M. Teresa León (43 HPP). Mentrestant, l’IBAVI ja disposa del projecte bàsic redactat d’una nova promoció de 60 HPP a l’avinguda d’IsidorMacabich. Així, amb els projectes actuals, el parc d’habitatge públic de l’IBAVI al municipi d’Eivissa es triplicarà, fins als 203 HPP.