9 juny 2022 <10aL>Conselleria d'Educació i Formació Professional

El FOLC formarà part de qualsevol procés selectiu de personal docent a partir de 2023 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El FOLC formarà part de qualsevol procés selectiu de personal docent a partir de 2023

La Mesa Sectorial d'Educació ha tractat avui diferents aspectes relacionats amb l'aplicació de la Llei de Temporalitat

La Mesa Sectorial d’Educació ha tractat avui dos aspectes relacionats amb l’aplicació de la  Llei de Temporalitat 20/2021 que preveu l’estabilització d’un total de 2.646 places docents a Balears. L’entrada en vigor de la nova normativa exigeix modificar algunes disposicions de la legislació autonòmica per tal d’afavorir el bon funcionament del procés extraordinari d’estabilització. Cal tenir present que els cossos docents són estatals i es regeixen per la normativa estatal.

Per això, avui a la Sectorial s’han plantejat, d’una banda, la incorporació del requisit del FOLC i la nova regulació de nomenament i cessament d’interins per ajustar-la a la nova normativa estatal.

El procés extraordinari d’estabilització suposarà que 2.646 docents  tendran una plaça fixa a través del concurs de mèrits o del d’oposicions que se celebrarà el 2023 de manera extraordinària per complir amb el que estableix la Llei 20/2021. L’objectiu de la Conselleria d’Educació i  Formació Professional és situar el percentatge d’interins docents per davall del 8%, tal i com marca la nova normativa estatal.

La directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez ha destacat que “des de l’anterior legislatura ja ens varen fixar com a objectiu baixar la taxa d’interins de Balears entorn al 8%, tot un repte perquè el 2015 teníem una mitjana a l’entorn del 40% i a través de les oposicions que s’han convocat cada any fins ara s’ha assolit una taxa del 26% i ara, amb aquestes mesures extraordinàries, es situarà per davall del 8%”. Per altra banda, Sánchez, ha recordat que entre les places que ja han integrat els processos d’oposició des de 2016 fins ara i les que es treuran el 2023 de manera extraordinària, més les previstes per 2024, a Balears s’hauran tret un total de 8 mil places d’oposicions, “ha estat un esforç molt important per aconseguir solucionar una situació que s’havia agreujat molt degut al fet que no es varen convocar oposicions des de  2011 a 2016”.

El FOLC serà necessari per accedir al concurs de mèrits

Cal tenir en compte que amb motiu de la convocatòria d’estabilització a les comunitats autònomes amb llengua cooficial, les administracions educatives han d’establir la forma d’acreditació del coneixement de la respectiva llengua cooficial. Així, s’han d’establir i actualitzar, amb caràcter urgent i abans de la publicació de les convocatòries dels processos selectius esmentats, els requisits lingüístics en llengua catalana que han d’acreditar els candidats a funcionaris docents per optar a aquests processos selectius. 

A les darreres convocatòries d’oposicions celebrades només era necessari comptar amb el nivell C1 de català, tot i que per poder ocupar la plaça guanyada en el procés s’havia d’acreditar el certificat de capacitació per a l’ensenyament de i en llengua catalana de primària o de secundària definit al Pla de Formació Lingüística i Cultural (FOLC).

El que s’ha presentat avui a la Mesa és que el requisit dels certificats FOLC sigui imprescindible, juntament amb el C1 a partir de 2023 per a qualsevol procés d’accés al cos docent. 

Nomenament i cessament d’interins

A partir del curs 2022-2023, la selecció, nomenament i cessament de personal funcionari docent interí, així com el règim indemnitzatori, s’ha de regir per la normativa que es dicti en aplicació de la disposició final segona del Reial decret llei 14/2021, de 6 de juliol, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l’ocupació pública.

En absència d’adaptació, a partir del curs 2022-2023, la selecció, nomenament i cessament de personal funcionari docent interí, així com el règim indemnitzatori, s’han de regir per l’article 10 del text refós de la Llei de l’estatut bàsic de l’empleat públic.

Els nomenaments per a la substitució transitòria dels titulars no es poden estendre més enllà del temps estrictament necessari.

S’ha de tenir en compte que la modificació es refereix al curs 2022-2023, que comença l’1 de setembre de 2022, atès que entre el 7 de juliol de 2022, data límit per a l’adaptació de la normativa al personal docent, i el 31 d’agost de 2022 no es produiran nomenaments de funcionaris interins.