25 maig 2022 Presidència

El Govern presenta el Pla d’Ocupació de Qualitat 2022-2025 amb l’objectiu d’arribar a la plena ocupació i amb una clara aposta per la formació NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern presenta el Pla d’Ocupació de Qualitat 2022-2025 amb l’objectiu d’arribar a la plena ocupació i amb una clara aposta per la formació

El Pla té un pressupost de 618,9 milions d’euros i pretén arribar a 85.000 persones cada any

Armengol: “Volem que les persones que tenen més dificultats a l’hora de trobar feina siguin també les que tenguin més oportunitats a través del SOIB”

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha presidit avui la Mesa de Diàleg Social que ha donat el vistiplau al nou Pla d’Ocupació de Qualitat 2022-2025. Els objectius principals d’aquest Pla són la plena ocupació en igualtat d’oportunitats, l’avanç cap a una ocupació de qualitat en què la contractació indefinida i a temps complet i la igualtat de salaris entre dones i homes siguin la norma, i una clara aposta per la formació professional per a l’ocupació com una de les principals eines de millora i transformació del model productiu.

Armengol ha informat que el Pla es desenvoluparà amb un pressupost de 618,9 milions d’euros i que permetrà atendre les necessitats de 85.000 persones cada any. “Acompanyam les mesures amb pressupost i això és molt important”, ha dit la presidenta, qui ha destacat que amb aquest pla es vol garantir la igualtat d’oportunitats per a totes les persones, amb especial atenció a les que presenten més vulnerabilitat en el mercat de treball. “Volem que les persones que tenen més dificultats siguin també les que tenguin més oportunitats a través d’una empresa pública com és el SOIB”, ha afegit la presidenta. Així mateix, també ha recordat la tasca que el Govern du a terme des de l’any 2015 per lluitar contra la temporalitat i la precarietat.

Les polítiques de formació són la principal inversió prevista d’aquest Pla, amb prop de 270 milions d’euros que permetran formar 13.000 persones l’any. En aquest sentit, entre les actuacions del Pla s’inclou la creació de diversos centres de formació professional en sectors estratègics, com el CIFP de Nàutica de Palma, o l’impuls de la formació dual, una modalitat que enguany ha format 1.000 estudiants, una quantitat que es pretén duplicar.

La millora de la qualitat i la salut laboral són també objectius d’aquest Pla, amb actuacions que inclouen el reforç de la inspecció durant els mesos d’estiu, l’elaboració, per part de l’IBASSAL, d’una nova estratègia de seguretat i salut en el treball o el foment de la prevenció i la investigació de les malalties professionals.

El nou Pla també incideix en l’impuls de la igualtat de gènere com a element transversal del mercat laboral, amb l’aplicació de les mesures previstes en el Pla d’Igualtat en l’àmbit laboral, ja aprovat. Entre altres objectius, aquest Pla inclou la reducció de la bretxa de gènere salarial, que actualment està en el 13,7 %, o la promoció de la perspectiva de gènere en la negociació col·lectiva.

Els col·lectius més vulnerables i les persones d’atenció prioritària són un element clau d’aquest Pla, un dels objectius principals del qual és garantir l’equitat i l’accessibilitat universal a les polítiques laborals de formació i acompanyament. Es fa una atenció especial als joves, així com als desocupats de llarga durada, a les dones víctimes de violència de gènere o a les persones amb alt risc d’exclusió. En aquest darrer àmbit, destaca la creació d’una xarxa específica d’atenció i acompanyament laboral per a les persones trans.

El Pla d’Ocupació de Qualitat també implicarà millores i innovacions en orientació i acompanyament laboral, en el reforç del SOIB Empreses i en la transformació digital i modernització del SOIB.

La Mesa de Diàleg Social s’ha dut a terme a les noves oficines que té el SOIB a Palma i ha comptat amb la participació del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, el conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, els directors generals Llorenç Pou (Model Econòmic i Ocupació) i Antoni Baos (Formació Professional), així com els representants dels sindicats CCOO i UGT, de les patronals CAEB i PIMEB i del Tercer Sector.