31 març 2022 <10aL>Conselleria d'Afers Socials i Esports

Art Jove 2022 referma la professionalització en la creació amb 8 certàmens i 50.000 € en premis NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Art Jove 2022 referma la professionalització en la creació amb 8 certàmens i 50.000 € en premis

En Arts Visuals, Còmic, Dansa Contemporània, Curtmetratges, Relat Breu, Grups de Cambra, Disseny de Moda i Disseny de Producte

El termini per a la inscripció a l’edició ‘Capgira la teva creativitat’ és fins al 30 d’abril

Capgira la teva creativitat és l’eslògan que anima enguany els joves artistes de les Illes Balears a inscriure’s al programa cultural Art Jove que organitza la Conselleria d’Afers Socials i Esports, des de l’Institut Balear de la Joventut (IBJOVE). La consellera Fina Santiago, la directora general d’Infància, Joventut i Famílies, Marta Carrió, i el director de l’IBJOVE, Tià Lliteres, han presentat la nova convocatòria del programa cultural.

Santiago ha destacat que "consolidam la participació dels guanyadors i finalistes en els festivals i mostres i continuam descentralitzant el programa a través de Girart Jove. L'eslògan és molt adient arran d'una pandèmia que ha posat en valor i ha qüestionat molts aspectes de la societat i ara amb una guerra en territori europeu. Sempre hem defensat que en la creativat no només hi ha talent sinó també pensament i en aquests moments històrics és necessari capgirar el pensament i la creativitat; els artistes també ens han d'ajudar a repensar el món".

L’edició d’enguany proposa 8 certàmens: Curtmetratges (9.000 €), Dansa Contemporània (8.000 €), Música per a Joves Intèrprets en la modalitat de Grups de Cambra (8.000 €), Arts Visuals (5.000 €), Còmic (5.000 €), Disseny de Producte (6.000 €), Disseny de Moda (5.000 €) i Relat Breu (4.000 €).

Novetats

Les principals novetats de la convocatòria d’enguany són que:

Al certamen de Dansa Contemporània, s’ofereix una residència artística a les companyies finalistes a l’Espai Eima Creació.

Al certamen d’Arts Visuals, es recupera la modalitat d’art urbà i s’ofereix una residència artística per als finalistes que hauran de desenvolupar una proposta sobre el tema Veïnatge, a Binissalem.

Al certamen de Disseny de Moda, s’incorpora una part del premi que implica un encàrrec per a la persona guanyadora que rebrà 2.000 euros per desenvolupar una col·lecció i presentar-la al Mallorca Design Day 2023.

A més, es consolida la participació dels guanyadors i finalistes d’Art Jove a festivals i mostres com ara Fira B!, Inclàssic, Inund’art i Palma amb la Dansa; les iniciatives Art PerTot i Salvador Iborra, amb la col·laboració de l’Agència Catalana de la Joventut i la Maison de la Catalanité de Perpignan.

I, per altra banda, s’aprofundeix en la línia iniciada en aquesta legislatura d’apostar per la formació i la professionalització dels participants i de donar visibilitat a l’obra dels joves creadors participants a través del programa Girart Jove a diferents espais de les Illes Balears o de la resta de l’Estat espanyol.

    Durant l’acte de presentació, tres joves creadores han explicat la seva experiència recent com a guanyadores del programa cultural Art Jove.

    Laura Caldentey, guanyadora del certamen de Disseny Gràfic Art Jove 2021 i autora de la nova línia gràfica del programa cultural, explica que la idea de la feina va ser "primer de tot, passar-m'ho bé, volia experimentar i sortir del que normalment feia, i crec que es reflecteix. La idea ve d'un dibuix que vaig fer durant el confinament i representa com com em sorgeix creativitat". Caldentey, a través de la nova imatge de la convocatòria Art Jove 2022, convida els joves artistes de les Illes Balears a repensar i transformar la societat, fins i tot la manera de viure.

    Mónica González, guanyadora del certamen de Fotografia Art Jove 2021, afirma que "me va obrir una quantitat de portes que no m'esperava. Vaig presentar-m'hi per intentar-ho i ha estat una de les majors decisions que he pres en la meva vida artística, sobretot perquè m'ha permès començar la meva carrera, hi ha hagut un abans i un després, perquè no només ha estat guanyar i poder exposar a llocs com el Casal Solleric de Palma ni els doblers sinó l'experiència que t'obre a exposar a Girona amb un altre projecte o a Perpinyà. Obre portes als joves", ha afirmat.

    Lucía Sánchez, guanyadora del certamen de Creació Teatral d’Art Jove 2016, explica que "m'ha obert moltes possibilitats i va ser un bot per començar a fer més bolos. Art Jove ens va permetre participar a Fira B! i girar per totes les illes i ens va donar un ritme per poder seguir endavant per a una companyia tan jove quan ens vàrem presentar".

    Els participants tenen fins al 30 d’abril de 2022 per inscriure’s i presentar tota la documentació que requereixi la modalitat en la que volen participar.