9 desembre 2021 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

El Govern presenta als veïns i veïnes de Palma el que serà el segon parc fotovoltaic obert a la participació local de les Balears i de tot l'Estat NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern presenta als veïns i veïnes de Palma el que serà el segon parc fotovoltaic obert a la participació local de les Balears i de tot l'Estat

Pep Malagrava ha explicat la importància de socialització del parc de Son Sunyer per seguir aprofundint en la democratització de l’energia

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha explicat aquest dijous als veïns i veïnes de Palma el projecte del que serà el segon parc fotovoltaic obert a la participació local de tot l'Estat i que també s’està posant en marxa a les Illes Balears després del de Santa Margalida, també a l’illa de Mallorca.

La planta fotovoltaica Son Sunyer és una planta doble de 9,134 MWp, que es connectarà a la xarxa elèctrica de mitjana tensió de la companyia elèctrica Endesa Distribució, en la finca rústica del polígon 55, parcel·la 357, del terme municipal de Palma, a l'illa de Mallorca.

El parc solar estarà format per dues instal·lacions idèntiques de 4,567 MWp cadascuna, Son Sunyer I i Son Sunyer II. Aquestes instal·lacions són de titulars diferents i disposen de punts de connexió diferents i independents a les xarxes de distribució.

L’oferta d’aquest parc (dividit en dos parcs) és de 767.850 €, la qual cosa suposarà un 40 % de participació en la societat (en cadascun). Cal destacar que gràcies a l'esperit establert en la Llei i la seva voluntat de democratitzar l'energia, el 20 % del retorn econòmic es quedarà a les Illes Balears.

A les Balears, l'empresa encarregada de posar en marxa el parc serà Enerparc, una empresa que du diversos anys col·laborant amb el desenvolupador de projectes G-Ener Solucions Energètiques i que al llarg de 2021 ha posat en funcionament 10 parcs fotovoltaics, i ha sumat en total més de 30 MWp de potència a l'illa de Mallorca. Aquesta socialització s’ha duit a terme gràcies a un acord amb FUNDEEN, una plataforma FinTech que permet als ciutadans interessats invertir en projectes mediambientalment sostenibles i rebre beneficis de les seves inversions.

Segons la Llei, l’oferta de participació local serà obligatòria quan el projecte de generació renovable estigui ubicat a terra i tengui una potència igual o superior a 5 MW. En aquest sentit, si no arriba al 20 % el nombre de persones físiques o jurídiques interessades, s’ha d’ampliar l’oferta a les persones físiques o jurídiques, públiques o privades, radicades als municipis limítrofs. En cas de seguir sense assolir-se el 20 %, s’ha d’estendre l’oferta a les persones físiques o jurídiques, públiques o privades, radicades a la comunitat autònoma de les Illes Balears.

Cal apuntar que els veïns de Palma tindran durant 15 dies prioritat per a adherir-se a aquesta inversió un cop s’obri el termini establert. Una vegada finalitzats aquests 15 dies, el radi s'ampliarà als municipis limítrofs: Calvià, Puigpunyent, Esporles, Valldemossa, Bunyola, Marratxí, Santa Eugènia, Algaida i Llucmajor.

Cal destacar que 15 dies després, si no s'ha arribat a aquest 40 % de participació social, s'ampliarà a la resta de la comunitat autònoma. I 15 dies després, a la resta d'Espanya.