6 desembre 2021 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Conclou la regeneració ambiental de la zona ocupada pel xibiu il·legal de Cala Varques NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Conclou la regeneració ambiental de la zona ocupada pel xibiu il·legal de Cala Varques

Els tècnics constaten que la primera fase del projecte ha tengut un resultat òptim

El Servei de gestió forestal de la Conselleria de Medi Ambient i Territori i l’Institut Balear de la Natura (IBANAT) han finalitzat la segona fase del projecte de regeneració ambiental de l’espai que, durant 12 anys, va ocupar el xibiu il·legal de Cala Varques, a Manacor, i que es va desmantellar el setembre de 2020 per ordre judicial.

Aquesta segona fase ha consistit en sembrar espècies pròpies de la zona com la mata, l’ullastre, la savina i el pi. A més, s’ha reposat la corda que delimitava l’espai, ja que la van robar, així com els pals que faltaven. També es van realitzar tasques de neteja a l’entorn i de reposició de les marres de la repoblació.

La primera fase es va executar el mes de maig amb uns resultats òptims. Les actuacions van consistir, principalment, en la delimitació de la zona a restaurar amb pals de fusta i corda. Aquest tancament es va reforçar amb pedres i feixines de materials vegetals de l’entorn. Les pedres, recollides de l’entorn, es van distribuir de manera que permetessin reduir l’erosió del lloc.

El setembre de 2020, un operatiu integrat per Agents de Medi Ambient, Policia Nacional, policia local de Manacor i l’IBANAT va precintar el xibiu il·legal que, des de feia anys, funcionava a Cala Varques. L’actuació fou autoritzada pel titular del Jutjat del contenciós-administratiu número 3 de Palma. L’advocacia de la Comunitat autònoma de les Illes Balears havia sol·licitat, a instàncies de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, una autorització judicial urgent per poder executar la Resolució d’execució forçosa del desmantellament de les instal·lacions signada, prèviament, pel conseller de Medi Ambient i Territori.

La necessitat de comptar amb una autorització judicial per executar l’actuació es basava en què el propietari de les instal·lacions disposava d’un document notarial que certificava que el xibiu era el seu domicili. D’altra banda, el cas es trobava judicialitzat des de maig de 2019, quan la Conselleria va trametre a la Fiscalia de les Illes Balears dos expedients administratius relatius a aquest xibiu il·legal perquè estudiàs la possible comissió d’un delicte de desobediència per part del propietari de la instal·lació.

Aquesta denúncia s’havia presentat una vegada s’havia constatat, fins a tres vegades, la negativa del propietari de la instal·lació il·legal a desmuntar-la, en virtut de la resolució del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, de dia 17 d’abril de 2019, on s’adoptaven mesures provisionals urgents. Aquestes consistien en la retirada de les instal·lacions, el cessament de l’activitat de venda de begudes i menjar, així com del dipòsit dels béns mobles associats a aquesta activitat.

Tot i que el cas es trobava sota tutela judicial, la Conselleria considerava necessari i urgent executar la resolució i desmuntar les instal·lacions. A banda de la nombrosa documentació aportada per la Conselleria de Medi Ambient on es denunciaven els greus danys mediambientals que provocà aquest xibiu il·legal, situat dins del Domini Públic Marítim-Terrestre i que pertany al Lloc d’Interès Comunitari (LIC) Cales de Manacor de la Xarxa Natura 2000, s’aportaren informes de les conselleries de Salut i Consum i d’Administracions Públiques i Modernització on s’alertava que el xibiu suposava un greu risc per a la salut pública.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha agraït la tasca feta durant aquests mesos pel personal del Servei de gestió forestal i de l’IBANAT, unes actuacions que «han permès recuperar un espai natural altament degradat i recuperar l’entorn amb espècies pròpies». Mir ha volgut destacar,a més, la feina iniciada per l’anterior conseller Vicenç Vidal, així com la col·laboració amb les conselleries implicades, l’Ajuntament de Manacor i els cossos de seguretat, «una tasca contínua, discreta i coordinada que ens ha permès finalitzar amb una anomalia històrica com era aquest xibiu il·legal».