5 desembre 2021 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Medi Ambient i la Fundació Natura Parc demanen col·laboració ciutadana per evitar l’ofegament d’aus NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Medi Ambient i la Fundació Natura Parc demanen col·laboració ciutadana per evitar l’ofegament d’aus

Aquesta problemàtica afecta espècies protegides com les rapinyaires, sobretot les de talla mitjana

La Conselleria de Medi Ambient i Territori i la Fundació Natura Parc animen als propietaris de basses de reg i safareigs a instal·lar-hi plataformes salvaocells per reduir la mortalitat de fauna. Aquestes zones són un reclam per a les aus, que s’hi acosten per beure i refrescar-se. Alguns animals, i especialment els ocells esgotats o ferits, no poden sortir de l’aigua i moren ofegats.

Durant l’any 2021, 23 aus han mort a les Illes Balears després de caure dins l’aigua, la meitat d’elles rapinyaires. Sis han estat xoriguers, tres milanes, seguits d’un exemplar d’àguila peixatera, miloca, àguila coabarrada, àguila calçada i mussol banyut. Però també ha afectat altres espècies protegides com el sebel·lí.

Una de les accions del projecte Aquila a-Life és reduir les amenaces a què s’enfronta l’àguila coabarrada, espècie diana del projecte, com és l’ofegament accidental. Tot i que d’aquestes accions també en surten beneficiades altres espècies.

És per això que, en el marc del projecte Aquila a-Life, la fundació i la Conselleria faciliten la col·locació de plataformes, sigui sol·licitant-ne la fabricació al correu fnpaquila@gmail.com o oferint la informació de com construir-ne una, que es pot trobar en el següent enllaç: https://aquila-a-life.org/index.php/es/avances/acciones/conservacion/61-acciones-c/304-flotadores-salvapajaros-para-estanques-de-riego-y-balsas-ganaderas. Les plataformes es col·loquen a les basses de reg i safareigs que es troben més aïllats d’entorns amb activitat humana, que són els que principalment visiten les aus.

Des del 2020 la Fundació Natura Parc ja ha instal·lat 37 plataformes, 25 a finques privades i 12 a finques públiques a petició del Servei de Protecció d’Espècies, com Menut, Binifaldó, Ses Figueroles i al Parc natural de la Península de Llevant.

En cas de trobar una au a la plataforma, s’ha de contactar amb l’112. La informació serà incorporada a la base de dades i emprada per a millorar les futures mesures de conservació.