25 setembre 2021 <10aL>Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura

El Dia Europeu de les Llengües convida a avançar cap una «revolució multilingüe a Europa» NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Dia Europeu de les Llengües convida a avançar cap una «revolució multilingüe a Europa»

Maó acull l’acte central de commemoració a les Illes Balears

Aquest diumenge, 26 de setembre, és el Dia Europeu de les Llengües, una efemèride que enguany celebra el seu vintè aniversari i que pretén reivindicar la riquesa i la diversitat lingüístiques i fomentar l’aprenentatge de llengües a tot el continent.

L’acte central d'enguany ha tingut lloc aquest divendres a l’IES Joan Ramis i Ramis, a Maó, i ha congregat una cinquantena de persones. La vetlada va ser retransmesa en llengua de signes per dues intèrprets de l'associació ASSORME i es va poder seguir en directe en línia. El vídeo es pot recuperar al web diaeuropeullengues.caib.cat.

A l’acte hi han participat el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company; el vicepresident i conseller de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell Insular de Menorca, Miquel À. Maria, i el batle de Maó, Héctor Pons. També hi han assistit la directora general de Política Lingüística, Beatriu Defior; el director general de Relacions Exteriors, Antoni Vicens; el tinent de batle d'Educació, Joventut i Política Lingüística de l'Ajuntament de Maó, Antoni Carrillos, a més del director insular de Política Lingüística del Consell de Mallorca, Lluís Segura, i del diputat Joan Marquès. 

L’esdeveniment va consistir en una lectura de poemes en xinès, italià, francès, quítxua i basc, en la lectura de la declaració d’adhesió al Dia Europeu de les Llengües de l'Ajuntament de Maó i en una conferència titulada «Hacia una revolución multilingüe en Europa», a càrrec del doctor i lingüista espanyol Juan Carlos Moreno Cabrera.

Moreno Cabrera va defensar que anomenà “plurilingüisme harmònic”, destacant la importància d’entendre les llengües més enllà de parlar-les. Així mateix, va criticar el fet que el sistema educatiu espanyol no asseguri el coneixement de totes les llengües a tot l’Estat. “Totes les llengües oficials a l'Estat han de tenir assegurat el deure de conèixer-les i el dret d'emprar-les”, va dir el lingüista.