LOGO CAIB
Contingut
16 setembre 2021Conselleria de Salut i Consum

Salut i el sector privat es coordinen per oferir la prestació de l'eutanàsia amb tota la informació possible NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Salut i el sector privat es coordinen per oferir la prestació de l'eutanàsia amb tota la informació possible

Representants de la sanitat privada s’han trobat avui amb membres de la Conselleria per avançar plegats en el desenvolupament d’aquesta prestació

El director general de Prestacions i Farmàcia, Nacho Garcia, ha rebut avui una àmplia representació de la sanitat privada per avançar en el desenvolupament de la prestació de l’eutanàsia a les Illes Balears, i fer-la accessible també als pacients del sector privat. Així ho han acordat en una reunió mantinguda avui matí a la seu de la Conselleria de Salut i Consum, en la qual també han participat Rosa Duro, subdirectora d’Humanització, Formació i Atenció a l’Usuari del Servei de Salut, i Yolanda Muñoz, presidenta de la Comissió de Garantia i Avaluació del Dret a la Prestació d’Ajuda per Morir.

Per part del sector privat hi han assistit Federico Sbert i Celia Moar, directors mèdics del Grup Quirón; Amador Ruiz i Daniel Hernández, director mèdic i supervisor d’infermeria, tots dos del Grup Juaneda; Isabel Borràs, directora mèdica de l’Hospital de Llevant; Ricardo García, director mèdic del grup Policlínica; Tomàs Isidoro, responsable assistencial de la Clínica Vila Parc, i Irmeli Bosch i Xavier Simonet, assessora jurídica del Comitè d’Ètica Assistencial i subdirector general de Mutua Balear, respectivament.

Ambdues parts han acordat que faran feina de manera coordinada perquè la prestació de l’eutanàsia es pugui oferir contant amb tota la informació possible dels pacients del sector privat de les Illes Balears. Així, els facultatius de la privada tendran accés a tota la informació sobre els processos i terminis per assessorar els pacients que vulguin acollir-se a aquesta prestació que ofereix el sistema públic de salut. Això permetrà canalitzar les peticions de manera àgil i senzilla.

Així mateix, el sector privat s’ha compromès a facilitar tota la informació necessària del procés clínic assistencial del pacient i això garantirà que la prestació es pugui oferir de manera adequada a la llei dins el termini i en la forma escaient (ja que, per exemple, s’evitarà la repetició de proves que ja s’hagin fet al pacient en el sector privat).

 

La prestació de l’eutanàsia

Les Balears ofereixen la prestació d’ajuda per morir des del passat 25 de juny, tal com estableix la Llei orgànica 3/2021, de 24 de març. Poden sol·licitar-la els pacients que sofreixin una malaltia greu i incurable o patiment greu crònic en els termes que estableix la Llei esmentada.

A fi de garantir la prestació de l’eutanàsia la Conselleria de Salut i Consum ha duit a terme diverses actuacions. D’una banda, s’ha constituït la Comissió de Garantia i Avaluació del Dret a la Prestació d’Ajuda per Morir de les Illes Balears i s’ha reunit el grup d’experts per aportar punts de vista diversos i contribuir a resoldre els possibles dubtes que es presentin en l’aplicació de la Llei.

Així mateix, ha constituït un grup de participació d’associacions de pacients per tractar de manera específica la prestació de l’eutanàsia, amb l’objectiu d’ informar i oferir la possibilitat de plantejar i resoldre dubtes que puguin tenir les associacions i escoltar els seus suggeriments.

D’altra banda, s’han fet trobades de feina entre diversos departaments del Govern per tal de tancar el contingut dels formularis oficials, definir els circuits que ha de seguir tota la documentació oficial, dissenyar els sistemes informàtics que donaran suport a la prestació ¾tot garantint la confidencialitat dels usuaris¾, programar les jornades de formació i sensibilització per als professionals del Servei de Salut de les Illes Balears en cada una de les illes, elaborar la informació que es posarà a l’abast de la ciutadania a través de la web i compartir els continguts de les trobades amb el Ministeri de Sanitat per elaborar diversos protocols d’actuació (sobre valoració de la incapacitat, la medicació, la formació i l’objecció de consciència).

Més informació a:

http://www.caib.es/sites/eutanasia/es/portada_llei_eutanasia.

També es poden traslladar consultes a l’adreça electrònica consulteseutanasia@caib.es.