6 d’agost 2021 <10aL>Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura

El conseller Company treballa conjuntament amb els consells insulars i la FELIB el Pla Estratègic d'Inversions de Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El conseller Company treballa conjuntament amb els consells insulars i la FELIB el Pla Estratègic d'Inversions de Balears

El titular de Fons Europeus ha informat els assistents que les Illes ja tenen preassignats 938 milions d'euros del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d'Espanya

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha presidit avui la primera Comissió Interinsular del Pla Estratègic Autonòmic d'Inversions, en la qual ha informat els representants dels consells insulars i municipis, a través de la FELIB, sobre l'estat del Pla Estratègic d'Inversions de les Illes Balears.

Company ha compartit amb els assistents, que també incloïa membres de les conselleries del Govern, que l'assignació de fons procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d'Espanya a les comunitats autònomes suposa ja per a les Illes Balears 938 milions d'euros que es destinaran a projectes, convocatòries i iniciatives en diferents àmbits, però sempre orientats al canvi de model econòmic cap a la diversificació, la sostenibilitat, la cohesió territorial i social i l'augment de la competitivitat.

"La coordinació institucional és cabdal per continuar dissenyant, conjuntament, amb les institucions insulars i locals el Pla Estratègic Autonòmic d'Inversions i per aprofitar l'oportunitat de dibuixar amb la vostra complicitat les Illes Balears que volem i que ens mereixem", ha assegurat el conseller en referència a l'aposta per "la transformació i diversificació del model econòmic per crear una Comunitat Autònoma més verda, més digital i més resilient".

El responsable de Fons Europeus del Govern de les Illes Balears ha recordat també que aquesta xifra de 938 milions d'euros augmentarà perquè continuen celebrant-se conferències sectorials sota la supervisió dels ministeris del Govern central. A més, ha incidit en el fet que aquest document estratègic segueix els objectius generals del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i en el qual fa feina l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques.

Els assistents a la reunió, en nom dels consells insulars i la FELIB, han agraït el treball i la lleialtat institucional del Govern de les Illes Balears i els esforços per compartir els avanços del pla.

Comissió Interinsular

La Comissió Interinsular del Pla Estratègic Autonòmic d'Inversions és un òrgan col·legiat, adscrit a la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura però sense formar part de la seva estructura jeràrquica, integrat per: un representant de cada conselleria del Govern, el director de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques, un representant de cada consell insular i un representant de la FELIB.

Quant a les funcions assignades a aquest òrgan col·legiat, l'acord estableix les de possibilitar la participació de les institucions i entitats que en formen part en el procés d'elaboració —i, si s'escau, modificació— del Pla Estratègic Autonòmic. Així mateix la Comissió constitueix un espai de diàleg i d'informació en el desenvolupament i l'execució del Pla.

El conseller Miquel Company ja va anunciar el passat mes d'abril als representants municipals i insulars la creació d'aquesta comissió com a part del sistema de governança del Pla Estratègic d'Inversions: «La participació del conjunt de les institucions, així com dels agents econòmics i socials i de la societat civil, són la millor garantia de consens d'una estratègia que està cridada a definir el futur de la nostra terra; el més immediat, per ajudar-nos a sortir ràpidament de la situació actual, però també el nostre camí a mitjà i llarg termini, amb una visió estratègica balear, plenament alineada amb les tendències europees i globals, i que necessàriament passa per la diversificació, la sostenibilitat, la digitalització i la cohesió social», va declarar el conseller.

Aquest sistema de participació també inclou la creació de quatre comissions mixtes bilaterals entre Govern i consells insulars per tractar els projectes d'àmbit territorial d'una sola illa, segons es preveu en el Decret llei de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s'han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que va aprovar el Consell de Govern el passat 12 d'abril.

El Pla Estratègic Autonòmic estarà format per les principals línies d'actuació i pels projectes considerats estratègics des del punt de vista de la seva capacitat de transformació, de generació de feina i d'augment de la productivitat, siguin d'iniciativa pública, privada o publicoprivada. Cal recordar que la inclusió d'un projecte en el Pla Estratègic Autonòmic n'implicarà, en tot cas, la tramitació urgent i el despatx prioritari. Consegüentment, a més de la reducció de terminis, els ens i òrgans que hagin d'intervenir en el procediment els hauran de tramitar amb celeritat i amb preferència sobre tots els altres.