17 maig 2021 <10aL>Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura

Reactivació econòmica: Govern i CAEB exposen a les empreses associades les oportunitats que s’obren amb l’arribada de fons europeus NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: Govern i CAEB exposen a les empreses associades les oportunitats que s’obren amb l’arribada de fons europeus

El conseller Company ha animat, en una sessió informativa, a què el sector privat presenti el màxim de propostes per a la captació de recursos Next Generation-EU

Les empreses associades de CAEB han pogut obtenir informació de primera mà sobre la gestió que el Govern de les Illes Balears té prevista dur a terme pel que fa al programa Next Generation-EU i de la resta de programes de finançament europeu, gràcies a la sessió informativa que la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura ha organitzat avui en coordinació amb l’associació empresarial.

El conseller Miquel Company ha participat en aquesta sessió, que forma part del cicle de trobades informatives dirigides impulsat des del Govern amb la intenció d’apropar a diferents col·lectius els detalls dels fons europeus i de facilitar al màxim la participació en el procés d’elaboració de Pla Estratègic Autonòmic en què el Govern està treballant amb l’objectiu d’assolir la transformació cap a un nou model econòmic i social.

La sessió ha comptat amb l'assistència presencial de 40 persones i el seguiment telemàtic de més de 140 assistents, que han pogut escoltar les intervencions, a més del conseller Company, del vicepresident de CAEB, José Antonio Roselló, del director general de Fons Europeus, Félix Pablo, i del director de l’Oficina de Planificació i Coordinació d’Inversions Estratègiques, Joan Carrió.

Company ha animat els assistents a presentar el màxim de projectes a través del portal web d’inversions estratègiques que està previst presentar a finals d’aquest mes de maig i que permetrà que cap idea, sigui quina sigui la grandària de l’empresa promotora, quedi fora del pla, sempre que estigui alineada amb els objectius de la Comunitat Autònoma i s’ajusti als criteris marcats per la Comissió Europea i pel Govern d’Espanya.

«La participació del conjunt de les institucions, així com dels agents econòmics i socials i de la societat civil, serà la millor garantia de consens d’una estratègia que està cridada a definir el futur de la nostra terra; el més immediat, per ajudar-nos a sortir ràpidament de la situació actual, però també el nostre camí a mig i llarg termini, amb una visió estratègica balear, plenament alineada amb les tendències europees i globals, i que necessàriament passa per la diversificació, la sostenibilitat, la digitalització i la cohesió social», ha declarat el conseller.

Per la seva part, el vicepresident de CAEB ha posat l'atenció en “la importància d'aconseguir una col·laboració pública-privada eficient i eficaç per aprofitar al màxim els Fons Europeus i de disposar d'informació el més precisa possible en un assumpte tan complex, alhora que tan important per a l'economia balear”. Roselló ha destacat també “la important funció que té CAEB a l'hora d'informar, assessorar i acompanyar les empreses en aquest procés”.

El Pla Estratègic Autonòmic estarà conformat per les principals línies d’actuació i pels projectes considerats estratègics des del punt de vista de la seva capacitat de transformació, de generació de feina i d’augment de la productivitat, siguin d’iniciativa pública, privada o pública-privada. Cal recordar que la inclusió d’un projecte en el Pla Estratègic Autonòmic implicarà, en tot cas, la tramitació urgent i el despatx prioritari d’aquests. Conseqüentment, a més de la reducció de terminis, s’hauran de tramitar amb celeritat per part dels ens i òrgans que hagin d’intervenir en el procediment i amb preferència sobre tots els altres.

Cicle de trobades informatives

Aquesta és la segona sessió informativa impulsada des de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, respecte del programa Next Generation-EU, després de la que va tenir lloc el mes d’abril en col·laboració amb la FELIB. L’objectiu és traslladar als diferents col·lectius i sectors que hauran de tenir una funció rellevant en la planificació i execució dels projectes que seran finançats amb el programa Next Generation-EU, els detalls d’aquest programa històric d’inversions en el marc de la Unió Europea i donar resposta a les peticions i suggeriments plantejats; en el cas de la sessió celebrada avui, resoldre a més els dubtes tècnics i jurídics amb relació al paper que jugarà el sector privat en aquesta matèria.

Les properes sessions del cicle impulsat des de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura es dirigiran a altres sectors també afectats pel finançament extraordinari de la Unió Europea, com ara representants de la societat civil, el sector tecnològic o les associacions de petites i mitjanes empreses.