14 maig 2021 <10aL>Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball

Reactivació econòmica: Negueruela defensa que les Illes Balears tendran temporada turística segura i s’allargarà més enllà de l’estiu NNota Informativa

Reactivació econòmica: Negueruela defensa que les Illes Balears tendran temporada turística segura i s’allargarà més enllà de l’estiu

El conseller ha estat el convidat del Foro Turismo que organitza l’agència Europa Press i que ha comptat amb la presència d’hotelers, agents socials i altres representants del sector

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha posat de relleu avui la importància del valor de ser un destí turístic segur, un fet que permetrà obrir la temporada  amb garanties i amb la perspectiva que aquesta s’allargui més enllà de l’estiu per tal que els 200.000 treballadors que depenen directa o indirectament del sector es pugui reincorporar als seus llocs de feina.

Negueruela ha fet aquestes manifestacions en el decurs del Foro Turismo que ha organitzat a Madrid l’agència informativa Europa Press, i al qual han assistit diverses personalitats professionals i del sector. Entre d’altres, han participat en aquesta trobada el secretari general de CCOO de les Illes Balears, José Luis García, els hotelers Antoni Horrach, director general d’NH Hotels, i Abel Matutes Prats, president del Palladium Hotel Group i el senador socialista Cosme Bonet.

Després d’indicar que les xifres d’incidència acumulada a les Illes Balears són positives, el conseller ha afirmat que aquesta situació és fruit d’una “desescalada molt lenta”, perquè només quan la malaltia presenta incidència baixa és més possible controlar-la. També ha avançat que el procés de vacunació facilita un millor control de la pandèmia i que aquestes mesures ha suposat molts sacrificis i decisions complicades.

En aquest punt, el conseller de Model Econòmic ha afirmat que el consens ha estat un dels elements clau per poder impulsar mesures que permetien establir aquesta protecció davant la pandèmia. El diàleg social amb els agents econòmics i socials ha estat permanent en tot aquest darrer any, i ha suposat una cogovernança efectiva.

‘Estam preparats’

Amb tot, Negueruela ha assegurat que el conjunt de decisions preses ha permès arribar a un escenari, l’actual, que permet afirmar que les illes estan preparades per acarar una temporada turística amb garanties i seguretat. Per reactivar el turisme de forma segura s’han desenvolupat una bateria de mesures, recollides en un pla de reactivació turística i un “safety pack”, encaminades a reobrir tota la planta turística aquest estiu. Aquesta mateixa setmana s’ha presentat aquest pla a diferents agents i autoritats a Berlín, i la setmana que ve es donarà compte d’aquestes propostes en el marc de la Fira internacional de Turisme de Madrid, FITUR.

En tot cas, el conseller també ha explicat que s’ha de seguir avançant més enllà del procés de vacunació. En concret, Negueruela ha indicat que el Govern de les Illes Balears està treballant juntament amb el Govern d’Espanya en dues qüestions fonamentals: la reobertura de la mobilitat de forma homogènia dins de la Unió Europea, amb uns mateixos criteris i amb la implantació d’eines comuns com pot esser el certificat sanitari, i la reactivació de l’activitat turística d’una manera segura, d’acord amb els governs dels mercats emissors.

Finalment, Negueruela ha fet una valoració dels tres mercats emissors principals, l’alemany, el britànic i l’espanyol, apuntant en general unes bones perspectives de cara a aquest estiu, i amb un escenari d’allargar la temporada a mesos on tradicionalment es produïa una caiguda del turisme.

Tot i això, ha volgut fer una precisió arran del mercat britànic. El Regne Unit ha plantejat un pla de reactivació del turisme internacional, estructurant un semàfor de codis, basat en les taxes d’incidència acumulades a cada país. Negueruela ha afirmat, respecte a això, que malgrat els esforços esmerçats tant pels Govern de les Illes com pel Govern de l’Estat, el Regne Unit no ha tingut en compte la situació diferenciada per regions (un aspecte que perjudica de ple els territoris insulars, i que ha penalitzat clarament les Illes Balears).

És per això que ha insistit en que quan el Regne Unit torni a revisar el llistat de destinacions segures, tingui en consideració l’actual statu quo dels territoris insulars.

Per acabar, el portaveu de l’Executiu autonòmic ha defensat que la feina per reactivar el turisme aviat i de manera segura no és incompatible amb una mirada llarga que tingui com a repte caminar cap un turisme més sostenible, mediambiental i socialment  respectuós i que aquest sigui un vector clau de la diversificació econòmica de l’Arxipèlag.