12 maig 2021 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

El Govern invertirà 1,9 milions d’euros en la coberta solar de l’aparcament de l’Hospital Mateu Orfila NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern invertirà 1,9 milions d’euros en la coberta solar de l’aparcament de l’Hospital Mateu Orfila

Yllanes destaca que el projecte, impulsat per l’IBE, serà la major instal·lació d’autoconsum de Menorca, permetrà reduir un 20 % la factura de llum de l’hospital i evitarà l’emissió de 805 tones de CO2 l’any

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha presentat aquest migdia el projecte d’instal·lació de plaques solars a l’aparcament de l’Hospital Mateu Orfila, que es convertirà en la major instal·lació d’autoconsum de Menorca.

Yllanes ha estat acompanyat de la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora; la vicepresidenta del Consell de Menorca, Maite Salord; el director general de l’Ibsalut, Juli Fuster; el gerent de l’IBE, Ferran Rosa; el batle de Maó, Héctor Pons, i el gerent de l’Hospital Mateu Orfila, Román Julià.

El projecte d’instal·lació de plaques solars és el més important que impulsa l’Institut Balear de l’Energia (IBE) aquest 2021, amb un pressupost d’1,9 milions d’euros, destinat a cobrir les 350 places d’aparcament de l’hospital amb plaques solars que permetran reduir un 20 % la factura energètica del centre, el que se sumarà a l’estalvi de les plaques ja existents.

«Amb aquest projecte avançam en la sobirania energètica d’una infraestructura estratègica que és, a més, un dels majors consumidors d’energia de l’illa de Menorca. I ho fem afavorint l’estalvi energètic, sense consumir territori», ha explicat el vicepresident Yllanes. «La transició energètica no té volta enrere, no només pels efectes beneficiosos sobre el medi ambient, sinó també sobre la salut —reduïm l’ús de combustibles fòssils i milloram la qualitat de l’aire que respiram— i perquè és una política clau en la reactivació i diversificació de la nostra economia. Hem de blindar climàticament Menorca».

Més energia verda, menys crema de combustible

A l’aparcament del Mateu Orfila s’instal·laran 2570 panells fotovoltaics que generaran una potència de 900 kW, que se sumen als 392 kW ja existents a la coberta, i que donaran una potència nominal total de 1292 kW. La instal·lació damunt l’aparcament produirà 1.048.873 kWh/any d’electricitat verda i evitarà la crema de més de 237.000 kg de combustible anuals.

S’ha de tenir en compte que l’Hospital Mateu Orfila suposa l’1,5 % de tot el consum d’energia de l’illa de Menorca. Per tant, la coberta solar contribuirà a disminuir de manera considerable les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle: es calcula que s’evitarà l’emissió de 805 tones de CO2, a més de l’emissió d’altres gasos contaminants com el diòxid de sofre —1,3 tones/any— i òxids de nitrogen —2,1 tones/any—, amb importants efectes sobre la salut de les persones.

El projecte d’instal·lació de plaques solars de l’hospital Mateu Orfila s’emmarca dins la Llei de canvi climàtic i transició energètica, que estableix l’obligació d’instal·lar plaques solars a tots els aparcaments públics de més de 1.000 m2. Amb més de 15.000 m2, aquest serà el primer aparcament d’un hospital públic completament cobert amb panells fotovoltaics que entri en funcionament a les Illes Balears. Forma part també dels projectes impulsats des de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius del Govern per potenciar les energies renovables en entorns urbans com cobertes, aparcaments, edificis públics o l’impuls a l’autoconsum.

Amb el lliurament del projecte definitiu d’instal·lació de plaques solars de l’Hospital Mateu Orfila, l’IBE inicia la licitació de les obres per tal de començar l’execució durant la tardor de 2021.