28 d’abril 2021 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

Consum treballarà en la regulació del sector de clíniques dentals NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Consum treballarà en la regulació del sector de clíniques dentals

Fèlix Alonso ha sol·licitat el suport als grups parlamentaris per evitar la desprotecció dels consumidors davant la fallida d’empreses com Dentoestétic Centro de Salud y Estética Dental, SL (Dentix)

La Direcció General de Consum treballarà de manera conjunta amb el Ministeri de Consum per elaborar una norma que obligui a formalitzar un aval o assegurança de caució a les clíniques dentals i altres models de negoci similars.

El director general ha sol·licitat el suport als grups parlamentaris a aquestes noves mesures per evitar la desprotecció dels consumidors davant la fallida d’empreses com Dentoestétic Centro de Salud y Estética Dental, SL (Dentix). Així ho ha explicat avui el director general de Consum, Félix Alonso, durant una compareixença al Parlament de les Illes Balears.

El grup Dentix va presentar un concurs de creditors l’abril de 2020 i va deixar desatesos els pacients dels centres de Mallorca, Eivissa i Menorca. Les dades d’afectats per municipis i per illes són les següents: Palma, 1.493 persones i 2.453.721 euros; Inca, 496 persones i 908.689 euros; Manacor, 618 persones i 857.505 euros; Eivissa, 697 persones i 936.188 euros; i Maó, 618 persones i 857.505 euros.

Alonso ha detallat la labor de la Direcció General, que entre moltes de les tasques duites a terme ha ofert assessorament a les persones afectades. Des del principi varen posar el cas en coneixement de la Policia Nacional. També es varen reunir en dues ocasions amb el Col·legi Oficial de Dentistes de les Illes Balears i amb les associacions i plataformes d’afectats. A més, en el Casal de Consum, a la barriada de Pere Garau de Palma, s’ha atès de manera presencial els afectats.

El Servei d’Atenció al Consumidor va informar les persones afectades de la possibilitat de dirigir-se a l’entitat financera per sol·licitar la suspensió del pagament o la cancel·lació del crèdit, d’acord amb el que preveu la Llei 16/2011, de 24 de juny, de contractes de crèdits de consum.

El Servei ha duit a terme actuacions de mediació amb les entitats financeres. En els casos en què la mediació no ha prosperat, l’expedient s’ha tramès al Servei de Reclamacions del Banc d'Espanya per motius de competència.

Actualment, a les Illes Balears, la cadena Vitaldent ha adquirit a les Illes dues clíniques de Dentix, una situada a Mao i l’altra a Palma. A més, ha posat a disposició dels pacients afectats tres clíniques pròpies per atendre els seus tractaments.

Amb aquest acord, Vitaldent assumeix la totalitat dels tractaments finançats per la resta d’entitats i possibilita l’accés a ofertes especials per acabar els tractaments dels pacients d'aquestes clíniques que varen pagar el tractament en efectiu.

Durant la compareixença, Alonso ha assegurat que la Direcció General de Consum continuarà treballant per evitar la publicitat agressiva, enganyosa i deslleial que facin les empreses en els mitjans de comunicació i a les xarxes socials.

El director general ha agraït a tot el seu equip el treball exhaustiu que han fet per ajudar els afectats.