22 d’abril 2021 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

L’estratègia de mobilitat sostenible del Parc Natural de Ses Salines prioritza vianants i ciclistes per protegir els recursos naturals NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’estratègia de mobilitat sostenible del Parc Natural de Ses Salines prioritza vianants i ciclistes per protegir els recursos naturals

La proposta inclou 10 rutes senderistes, un viari ciclista i fixa un màxim de 870 places a tot l’àmbit de l’espai natural protegit

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, han presentat, aquest dijous, l’Estratègia de Mobilitat Sostenible del Parc Natural de Ses Salines per a l’illa d’Eivissa. El document té per objectiu adequar la mobilitat de les persones a la protecció dels recursos naturals, paisatgístics i etnològics de l’espai natural protegit, donat l’augment del trànsit i dels usos turístics i recreatius que s’ha produït durant els darrers anys.

L’estratègia, que abraça més de 1.500 hectàrees, ha analitzat la càrrega de vehicles motoritzats, i estableix propostes de millora amb l’objectiu de reduir els impactes derivats de la mobilitat dins el parc. Es parteix de quatre línies prioritàries transversals, que es concreten a través d’una trentena d’actuacions que s’han de posar en marxa des de les diverses administracions competents.

El conseller ha destacat «l’alt consens d’aquest document, que compta amb aportacions del Consell d’Eivissa i l’Ajuntament de Sant Josep». Mir ha assenyalat que el fet de marcar un full de ruta compartit «permetrà adequar la capacitat de càrrega del Parc als valors ambientals, garantint així la conservació d’un espai emblemàtic com ses Salines».

Per la seva banda, Mas ha explicat que la prioritat de l’estratègia «és que vianants i ciclistes passin a tenir el protagonisme a la mobilitat del Parc, fent que el cotxe passi a ser un factor secundari». Per això, ha dit, «cal seguir amb la recuperació de camins com el de Can Blai, potenciar el transport públic i fer que el vehicle privat no sigui necessari».

El document proposa 10 rutes senderistes a l’àmbit del Parc natural i que discorren pel Camí de sa Salinera, el de sa Sal Rossa, el Camí des Corb Marí, des Cap des Falcó, dels Estanys, de la Torre de ses Portes, el Pou des Carbó, el Camí de l’Aeroport, des Codolar i de sa Caleta. D’aquesta manera les rutes queden interconnectades, i s’evita la invasió d’espais sensibles fins ara emprats per inexistència de camins senyalitzats.

Un dels eixos principals és reduir considerablement l’accés al parc amb vehicle privat. Així, el document preveu quatre tipus de viari: el principal, que discorre des de l’aparcament dissuasiu de Sant Jordi fins a l’aparcament de Ses Salines i des de Sant Jordi fins al Codolar; el secundari, que arriba fins a Es Cavallet, Es Codolar, Platja d’en Bossa i Cap des Falcó; un d’accés restringit, on hi quedarien els camins de sa Sal Rossa, sa Revista, Sa Canal i Sa Caleta; i un d’accés restringit habilitat per accedir al bescanviador del Toro-Mar. En aquest punt es recomana dotar un accés a busos llançadora i de línia, i un punt de lloguer de bicicletes. El node estaria dotat de panells informatius de les rutes del Parc i de l’estat de la xarxa.

Pel que fa als aparcaments, se’n proposen dos amb caràcter dissuasiu a Platja d’en Bossa i a Sant Jordi. Per als tres aparcaments existents a les platges s’estableix un número màxim de places: 650 a Ses Salines, de 75 a 100 places a Es Cavallet i fins a 120 a Sa Caleta- Es Bol Nou. Així mateix s’estableixen sis punts de control d’accessos, desviament del trànsit i desviaments habilitats.

Pel que fa a les bicicletes, l’estratègia dibuixa un viari que recorre diferents camins del parc, la majoria coincideixen amb les senderistes, i contempla 7 aparcaments per bicicletes i 4 punts de lloguer.