30 març 2021 <10aL>Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura

Reactivació econòmica: El conseller Miquel Company anuncia la creació d’un comitè d’experts que assessorarà el Govern en matèria d’inversions estratègiques NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: El conseller Miquel Company anuncia la creació d’un comitè d’experts que assessorarà el Govern en matèria d’inversions estratègiques

Estarà integrat per professionals de reconegut prestigi en àrees com economia aplicada, canvi climàtic, turisme, cultura, investigació i ciència // El Pacte de Reactivació participarà en la definició dels criteris de selecció de projectes amb què les Illes Balears optaran als programes de finançament europeu

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha anunciat avui la creació imminent d’un comitè d’experts en diverses matèries, de reconegut prestigi i que assessoraran el Govern desinteressadament en la definició del pla estratègic de diversificació i transformació del model productiu de les Illes Balears.

Així ho ha explicat durant la seva compareixença a petició pròpia davant la Comissió d’Hisenda i Pressuposts del Parlament de les Illes Balears, en la qual ha informat els diferents grups parlamentaris de les línies de feina de la nova Conselleria pel que fa a l’àrea de Fons Europeus.

Aquest Comitè Assessor, integrat per personalitats referents en matèries com ara l’economia aplicada, la innovació turística, la cultura, la investigació científica o el canvi climàtic, aportarà una visió externa a l’estructura de governança dels fons europeus, que el conseller ha desgranat. «Estem creant un sistema amb diferents mecanismes de participació i coordinació. La creació d’aquest comitè respon a la necessitat d’incorporar també les visions de figures prestigiades en temàtiques clau», ha dit.

Segons ha aclarit, el Comitè Assessor no tindrà una vocació representativa sinó d’assessorament tècnic i professional en la identificació i priorització de projectes, ja que la participació d’institucions, agents socials i econòmics, forces polítiques i societat civil s’articularà a través del Pacte de Reactivació i Diversificació Econòmica i Social i mitjançant reunions sectorials i bilaterals.

En aquest sentit, Company ha avançat que el Govern proposarà demà, en la reunió del Pacte de Reactivació i Diversificació Econòmica i Social, la constitució d’una nova comissió de treball específica en matèria de fons europeus, que es convertiria en el setè grup de feina que es posa en funcionament en aquest marc de participació i consens des que es va crear el passat mes de juliol.

Alhora, i amb l’objectiu de coordinar internament l’acció de govern en relació a les inversions estratègiques, el conseller ha explicat que es crearà la Comissió Interdepartamental d’Inversions Estratègiques en el si del propi Govern, amb les funcions de coordinar les actuacions pel que fa a la presentació de propostes d’inversions estratègiques, realitzar el seguiment de l’estat d’execució dels projectes en marxa i identificar de manera àgil les possibles solucions als desafiament que puguin sorgir.

«El Govern té la convicció que el camí cap a la transformació del model econòmic i la diversificació productiva requereix de la màxima coordinació institucional i d’una àmplia participació de la societat, de les forces polítiques i dels agents socials. Per açò és fonamental la creació dels espais de coordinació i governança adequats. I és amb aquest esperit que s’han creat tant la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura com l’Oficina de Planificació i Coordinació d’Inversions Estratègiques», ha destacat.

Projectes per valor de més de 5.000 milions d’euros

El conseller ha donat compte de la situació actual en relació a l’assignació i distribució dels diferents programes europeus de finançament. Ha explicat que a les Illes Balears ja s’han assignat a les Illes Balears 300 milions d’euros del fons de Recuperació per la Cohesió i Territoris d’Europa (REACT-EU), que han de servir per superar l’impacte de la pandèmia en els àmbits de l’educació, la sanitat i els serveis socials. «Aquesta quantia ens posa per damunt de la mitjana nacional. És la segona en finançament per càpita de tota Espanya, només per darrera de Canàries», ha recordat.

Pel que fa al Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), ha detallat que els Pressuposts Generals de l’Estat per al 2021 fan una preassignació provisional d’una part dels recursos a les comunitats autònomes. «Es preveu una assignació inicial de 153 milions d’euros a les Illes Balears, els quals anirien destinats a polítiques mediambientals i de transició energètica, a polítiques d’habitatge, i a turisme», ha dit.

Segons ha afirmat en la seva intervenció, el Govern de les Illes Balears ja té més de 250 idees i projectes d’inversió de les diferents conselleries, que sumen més de 5.000 milions d’euros. A aquest repositori, s’hi han d’afegir les gairebé 350 propostes provinents de la resta d’institucions i del sector privat, per valor de 725 milions d’euros.

Finalment, el conseller ha qualificat de «resposta històrica» la reacció de la UE davant la crisi econòmica derivada de la pandèmia. El passat mes de juliol, la Unió Europea va aconseguir el pacte per a la reconstrucció econòmica dels seus estats membres; el Consell Europeu va aprovar un paquet financer ambiciós conegut com Next Generation UE, dotat amb 750.000 milions d’euros, dels quals, 390.000 milions d’euros seran transferències directes als estats membres més afectats pels efectes de la pandèmia originada per la COVID-19, mentre que 360.000 milions d’euros seran préstecs.

«Es tracta d’un mecanisme de recuperació i resiliència de gran impacte, i amb unes condicions excepcionals, tant per la seva quantia, com pels ràpids terminis d’execució», ha remarcat Miquel Company.

Pel que fa Espanya, serà el segon estat membre de la UE, després d’Itàlia, que més recursos rebrà, amb uns 140.000 milions d’euros fins a l‘any 2026, dels quals, 72.700 milions d’euros arribaran en forma de transferències directes, i 67.300 milions d’euros en préstecs.