LOGO CAIB
Contingut
9 gener 2021Conselleria de Medi Ambient i Territori

Medi Ambient recorda la necessitat d’incrementar la reutilització i reciclatge de residus tèxtils NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Medi Ambient recorda la necessitat d’incrementar la reutilització i reciclatge de residus tèxtils

La Direcció General de Residus promou un projecte des de l’Euroregió per facilitar-ne alternatives de gestió

La Conselleria de Medi Ambient i Territori ha posat en marxa una campanya a través de les xarxes socials per recordar la importància de fer un consum conscient de tèxtil i intentar preparar el màxim per a la seva reutilització. De fet, a l’informe ‘Anàlisi del sistema de gestió dels residus municipals a les Illes Balears’, s’estableix que un 79% dels residus tèxtils acaben incinerats, mentre que només un 3% són reciclats i un 2% preparats per a la reutilització.

Des de la Direcció General de Residus i Educació Ambiental es van presentar al·legacions a l’avantprojecte de llei estatal de residus i sòls contaminats per instar a l’Estat a posar en marxa Sistemes Col·lectius de Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAP) per als residus tèxtils quant abans. El text proposat pel Ministeri de Transició Ecològica preveu que entrin en vigor en un màxim de cinc anys després de l’aprovació de la llei, mentre que les Illes Balears demanen que es faci en dos.

El conseller Miquel Mir ha explicat que «la campanya arriba després de les festes de Nadal, un moment en què augmenta el consum de tèxtil i, sobretot, se’n llença. És cabdal començar a agafar consciència de què aquests residus no han d’acabar a la bossa de rebuig, sinó que se n’ha de potenciar la reutilització i reciclatge».

Per això, ha recordat Mir, des de la Direcció General de Residus i Educació Ambiental es va demanar a l’Estat «un compromís ferm no només en l’entrada en vigor dels SCRAP, sinó en el reconeixement i compensació econòmica d’aquells que ja s’han posat en marxa des de les administracions públiques».

Cal recordar que, segons la Llei 8/2019 de Residus i Sòls Contaminats, a partir de maig d’enguany, els ajuntaments han de començar a recollir en una fracció diferenciada els residus tèxtils.

El director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, ha incidit en la importància de la feina prèvia feta per «entitats del tercer sector, que ja fa anys que recullen roba, sobretot, per a la seva reutilització i impulsen un model d’economia social i circular cap on hem d’anar».

Per poder fer efectiu aquest canvi de model, ha explicat Sansó, s’han atorgat subvencions d’economia social i circular a tres entitats que treballen en projectes de reciclatge i reutilització de roba, com són Mestral inserció i medi ambient SLU (Menorca) i Einer per inserció, empresa d’inserció S,L. (Mallorca), a més del projecte del futur centre de Deixalles a Calvià, que es va presentar a finals de l’any passat.

A més, des de la Direcció General s’ha promogut un projecte conjunt des de l’Euroregió Pirineus – Mediterrània liderat per la Fundació Deixalles per a què entitats de les Illes Balears, Catalunya i França treballin conjuntament en l’intercanvi d’experiències i en la recerca alternatives de reutilització i reciclatge dels tèxtils per tenir la base per als futurs SCRAP.

Aquest projecte, finançat amb 70.000 euros dels Fons de suport COVID-19, destinats a economia circular, residus tèxtils i tercer sector, tendrà una durada de 13 mesos, en els quals s’analitzarà el reciclatge i reutilització del residu tèxtil, a més de cercar noves línies de feina en el sector, marcat per la situació sanitària derivada del coronavirus, l’obligatorietat de la recollida tèxtil i els canvis generats en la qualitat d’aquests materials a causa del que es coneix com a fast fashion (moda ràpida).