27 desembre 2020 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

La població de sargantana pitiüsa de la Reserva Natural de Es Vedrà es troba en excel·lent estat de conservació NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La població de sargantana pitiüsa de la Reserva Natural de Es Vedrà es troba en excel·lent estat de conservació

Un estudi destaca la densitat de població de l'espècie a l'illot de Es Vaixell, on les condicions de vida hi són extremes

La campanya anual de recompte de sargantana pitiüsa (Podarcis pityusensis) a les Reserves Naturals de Es Vedrà, es Vedranell i els illots de Ponent conclou que les poblacions que hi habiten es troben en una situació "excel·lent" de conservació. L'estudi, realitzat per l’equip del Departament de Biologia Animal de la Universitat de Salamanca format per Ana Pérez Cembranos i Valentín Pérez Mellado, ha analitzat la densitat poblacional a cadascun dels illots que formen part de l'espai natural protegit.

Els investigadors han visitat els indrets i hi han realitzat transsectes lineals dels individus en l'horari de màxima activitat dels exemplars. Aquesta metodologia permet fer estimacions fiables sobre la densitat poblacional i comparar-les amb la resta d'anys.

L'equip ha destacat els resultats de les tasques realitzades a l'illot de Es Vaixell, on la població de sargantanes es va descobrir el 2010 i les condicions de vida són "extremes". Els valors poblacionals, doncs, superen els 10.000 individus per hectàrea, amb un notable increment respecte 2019, quan la xifra estava al voltant de 7.950 individus/ha. També subratlla l'excel·lent estat de les poblacions a na Gorra i s'Espartar, a més de l'estabilitat de la població a l'Illa des Bosc.

Els resultats de la campanya a cada illot han estat els següents:

- Illa des Bosc: Mostra una població estable amb uns 400 individus/ha.

- Conillera: La població és igualment estable, amb una densitat poblacional que gira al voltant dels 600 individus/ha.

- Na Plana: La densitat d'exemplars se situa en uns 600 individus/ha, un resultat lleugerament inferior a l'any passat – quan estaven al voltant de 890 individus/ha – però dins rangs molt similars, que indiquen el bon estat de la població.

- Escull Vermell: manté uns valors de densitat "excepcionals", que se situen al voltant dels 3.000 individus/ha. L’any 2019, la xifra estava al voltant de 2.370 individus/ha.

- Escull de s’Espartar: La població es troba al voltant d’uns 760 individus/ha, uns valors inferiors als anys anteriors (al voltant de 1.020 individus/ha el 2019) que poden venir donats per la menor disponibilitat d’aliment.

- S'Espartar: Els índexs de densitat poblacional, més de 1.000 individus/ha, ratifiquen el bon estat de la població, tot i haver-s'hi detectat una lleugera disminució respecte de l'any passat, quan era de 1.335 individus/ha. L'equip investigador apunta que la causa més probable d'aquesta oscil·lació sigui la disponibilitat fluctuant de menjar, ja que la coberta vegetal de l'illot té unes condicions diferents a les de la resta.

- S'Espardell de s'Espartar: La densitat de població té una tendència a l'alça, amb uns 760 individus per hectàrea.

- Na Bosc: La densitat d'exemplars que s'ha detectat enguany, al voltant dels 1.900 individus per hectàrea, supera la dels anys anteriors i la situa com a població amb excel·lent estat de conservació.

- Na Gorra: El cens ha coincidit amb males condicions meteorològiques, tot i que s’han comptabilitzat uns 1050 individus/ha. L’any passat, la densitat era major, amb uns 1540 individus/ha. La davallada s’explica per les condicions climàtiques inadequades.

- Es Vedrà: Enguany no ha estat possible recopilar dades a causa de les condicions meteorològiques. Sigui com sigui, la tendència és ascendent, ja que en 2019 es van registrar 1.280 individus/ha.

- Es Vedranell: manté densitats elevades, prop dels 1.000 individus/ha. Enguany s'han obtingut els valors més elevats dels darrers anys, el que indica un estat òptim de conservació de l'espècie.

Des de la Reserva Natural destaquen que aquestes xifres no només indiquen la bona salut de l'espècie, sinó que també serveixen com a indicador que ratifica que l'espai natural protegit es troba en bon estat de conservació.