26 novembre 2020 Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització

El Govern impulsa la Setmana del Voluntariat a les Illes Balears amb un calendari d’activitats NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern impulsa la Setmana del Voluntariat a les Illes Balears amb un calendari d’activitats

Entitats i institucions d’arreu de les illes han organitzat una quinzena d’actes que arranquen aquest dissabte, 28 de novembre i que s’allargaran fins al 5 de desembre, Dia Internacional del Voluntariat

La Direcció General de Participació i Voluntariat del Govern de les Illes Balears ha convidat a les institucions i entitats del voluntariat a posar en comú les activitats previstes per celebrar el Dia Internacional del Voluntariat, amb l’objectiu d’acostar-les a la ciutadania. Una tasca que s’ha traduït en un calendari que aglutina una quinzena d’actes arreu de les Illes Balears entre el 28 de novembre i el 5 de desembre i que donen forma a la Setmana del Voluntariat.

“La Setmana del voluntariat de les Illes Balears té com finalitat sensibilitzar a la societat respecte els valors del voluntariat, afavorint i reconeixent les seves activitats”, explica la directora general de Participació i Voluntariat, Maria Amengual "per això hem aglutinat un seguit d’activitats impulsades tant des de les administracions com des de les entitats del voluntariat per tal de fer-ne major difusió. Un treball conjunt que, a més, genera xarxa al voltant de la promoció tant de les entitats com de la tasca que desenvolupen en el seu àmbit d’actuació. Des del Govern coordinam i facilitam aquesta feina, però els veritables protagonistes són les entitats i els voluntaris que fan una tasca molt valuosa per a la nostra societat”.

La Gala dels Premis del Voluntariat

Les activitats entorn al Dia del Voluntariat s’inicien aquest dissabte, 28 de novembre, amb activitats centrades en la neteja i recuperació d’espais  naturals, així com amb una proposta expositiva de fotografies “Captura el Voluntariat” al CaixaForum de Palma, organitzat per la Plataforma del Voluntariat de les Illes Balears, PLAVIB, que es podrà visitar fins al 2 de desembre.

Diumenge, 29 de novembre, Menorca acollirà un dels plats forts d’aquesta Setmana del Voluntariat de les Illes Balears, com és la gala del Premis del Voluntariat IB 2020, que organitzen conjuntament la Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització, a través de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern, i el Consell Insular de Menorca, a través de la Conselleria d’Ocupació, Habitatge i Cooperació Local.

Durant la gala es donarà a conèixer el nom dels guanyadors de la segona edició dels Premis del Voluntariat IB d’aquest 2020 que concedeix el Govern de les Illes Balears i que, enguany, incorpora una nova modalitat de reconeixement a experiències d’organització veïnal, que se suma als Premis del Voluntariat de cada illa (Premi Olivera en el cas de Mallorca, Premi Tamarell a Menorca, Premi Estepa a Eivissa i Premi Savina a Formentera), a més dels reconeixements i mencions a entitats i a trajectòries personals dins el món del voluntariat de les Illes Balears. Una convocatòria a la qual s’han presentat una vintena de candidatures.  

Seguirà a aquesta gala, tot un seguit d’actes de lliurament dels Premis del Voluntariat a les diferents illes, amb l’objectiu d’acostar els guardons a les entitats i persones premiades arreu del territori: dimarts, 1 de desembre a Formentera; dimecres, 2 de desembre, a Mallorca; i el divendres 4 de desembre, a Eivissa.

La Setmana del Voluntariat IB es tancarà dissabte, 5 de desembre, amb la lectura telemàtica del manifest en motiu del Dia Internacional del Voluntariat, organitzada per la PLAVIB, que també impulsa per a aquest dia la campanya “Somriure és voluntariat”, que convida a persones voluntàries a fer-se una fotografia amb una mascareta de paper amb un somriure.

El Dia Internacional del Voluntariat

L’Assemblea General de les Nacions Unides del dia 17 de desembre de 1985 va acordar que el 5 de desembre se celebrés mundialment el Dia Internacional del Voluntariat (https://www.un.org/es/observances/volunteer-day). L’objectiu és sensibilitzar al públic de tot el món sobre el voluntariat des de totes les vessants. Aquest dia, explica l’organització mundial, suposa una oportunitat única per agrair tots els esforços realitzats pels voluntaris i les seves organitzacions, així com promoure’n els valors i donar a conèixer els avenços que aconsegueixen en les seves comunitats.

Amb la commemoració d’aquest dia, l’ Assemblea General de les Nacions Unides convida els governs a impulsar aquesta jornada per reconèixer persones i entitats que, de forma lliure i solidària, tiren endavant projectes en benefici de les persones i la societat.