19 juliol 2017 | <9ªL> Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques

L’Estat abona a Balears 509,7 milions d’euros corresponents a la liquidació del sistema de finançament de 2015. NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
“Balears ha hagut d’esperar dos anys i mig a rebre la liquidació de 2015” ha afirmat la consellera Cladera, per qui “un cop més es demostra que el funcionament del sistema de finançament és especialment perjudicial per a Balears”, i en reclama la seva “reforma total”.

L’Estat abona a Balears 509,7 milions d’euros corresponents a la liquidació del sistema de finançament de 2015.

Balears ha rebut aquesta setmana l’abonament de l’Estat per un total de 509,7 milions d’euros. Aquesta aportació financera es correspon amb la liquidació definitiva del pressupost de 2015, que segons el sistema de finançament autonòmic en vigor, es liquida amb dos anys i mig de demora.
L’import total de la liquidació ha estat de 709,7 milions d’euros, després que en la darrera sessió del Consell de Política Fiscal i Financera, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, corregís la xifra corresponent a Balears, amb un increment de 23 milions d’euros, degut al major volum de recaptació obtingut durant l’any objecte de la liquidació. Dels 709,7 milions d’euros, l’Estat ja n’havia abonat a Balears 200 milions, des del passat mes de febrer. Per tant la liquidació ingressada aquesta setmana completa el total de l’aportació anunciada el passat 7 de juliol.
La consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera considera que “Balears té un triple escull amb el funcionament d’aquest sistema de finançament”. En primer lloc per que “rebem a juliol de 2017 els recursos que hem generat en 2015”, uns recursos que “reté l’Estat durant dos anys i que evita que les Comunitats Autònomes puguem afrontar amb totes les garanties els nostres compromisos de despesa”, principalment de caràcter social.
D’altra banda Cladera destaca que aquests 709,7 milions d’euros suposen gairebé “un 30% del total de l’aportació pel sistema de finançament de 2015per Balears. Aquest percentatge és el major d’entre totes les comunitats autònomes”, ha recalcat la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques. Un fet que penalitza especialment a les Illes, i que incideix en les majors dificultats per a obtenir recursos per sufragar les polítiques del Govern, que a la resta de comunitats. Cladera explica que aquest fet es produeix per que el fons de competitivitat que forma part del còmput del sistema de finançament “no s’inclou dins de les bestretes que l’Estat avança a les comunitats pel finançament de l’any en curs, sinó que es liquida en la seva totalitat amb dos anys de retard”. Com que Balears és una de les principals comunitats receptores d’aquest fons, “el perjudici que es crea amb el retard del seu abonament és major per nosaltres que per cap altra comunitat.”
Finalment també es destaca que “per si no fossin suficients les disfuncions que ens crea el sistema de finançament” la liquidació final de 2015 comparada entre comunitats autònomes deixa Balears com una de les més perjudicades, tenint en compte que el total de recursos aportats des de l’arxipèlag a la caixa comuna de l’Estat fou de 2.949 milions d’euros, mentre que l’aportació de l’Estat que s’ha rebut ha estat de 2.602 milions d’euros. És a dir, que “les Illes han rebut en 2015 347 milions d’euros menys dels que han aportat”.
En termes per càpita, Balears ha estat la segona comunitat que més ha aportat a la Hisenda espanyola, amb 2.670 €/habitant, darrera de Madrid. Però ha quedat en novè lloc en l’assignació de recursos totals de l’Estat, amb 2.356 €/ habitant. Només tres comunitats, Madrid, Balears i Catalunya, han acabat 2015 aportant a l’Estat més del que l’Estat els ha acabat assignant via sistema de finançament. Un fets que “justifiquen sobradament les nostres demandes repetides i insistents per a canviar aquest sistema de finançament, que no dóna a les comunitats autònomes la capacitat suficient per a gestionar els recursos que generen”, i que a més “provoca que comunitats que tenen nivells de generació tributària inferior a la de Balears, després surtin més beneficiades pel repartiment que en fa l’Estat a través del sistema de finançament, per un mecanisme d’anivellament arbitrari i injust”.         
Per la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques “queda clar que amb aquest funcionament del finançament, que es repeteix any rere any a Balears, necessitem una reforma total del Sistema de Finançament Autonòmic”.