3 juliol 2017 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

​El Govern impulsa una campanya de conscienciació d'estalvi d'aigua per a residents i visitants NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

​El Govern impulsa una campanya de conscienciació d'estalvi d'aigua per a residents i visitants

\ Segons Vidal : “l’aigua és un bé escàs, és un bé que hem de cuidar i un bé que hem de sapiguer gestionar"
\ L’objectiu de la campanya és conscienciar els ciutadans de la importància de mantenir actituds responsables per fer un ús racional de l’aigua

Per segon any consecutiu el Govern de les Illes Balears llança la campanya “L’aigua és un bé escàs. Pensa-hi!”, una campanya que serà present durant tres mesos als mitjans de comunicació amb l’objectiu de conscienciar els ciutadans de la importància de mantenir actituds responsables per fer un ús racional de l’aigua, ja que la situació actual dels reserves hídriques a les Illes Balears és del 67%.
 
Per a la campanya es disposa d’un pressupost 100.000 € de l’Administració autonòmica i de 30.230,28 € de l’Agència Balear de Turisme. En concret, aquesta empresa pública ha adaptat la publicitat a la premsa que té com a públic objectiu els residents i els visitants estrangers, com són el Mallorca Magazin, el Mallorca Zeitung i el Majorca Daily Bulletin. A més, durant dos mesos, dos autobusos de l’Empresa Municipal de Transport de Palma (EMT) de la línia 15, que fa el trajecte Palma-s’Arenal, i dos autobusos de Transports de les Illes Balears (TIB) de la línia 104, que cobreix tot el municipi de Calvià i de Calvià a Palma, portaran uns vinils de la mateixa campanya. Des d’avui mateix, els autobusos ja es troben en circulació, i el vicepresident i conseller de Turisme, Biel Barceló; el gerent de l’ATB, Pere Muñoz; el director general de Mobilitat i Transports, Jaume Mateu; el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca Vicenç Vidal i la directora general de Recursos Hídrics, Joana Garau han volgut veure d’aprop un dels vehicles ja vinil·lats.
 
El vicepresident ha destacat que “enguany volem demanar no solament als ciutadans residents a les Illes Balears, sinó també als que venen a passar-hi uns dies, que prenguin consciència de l’escassesa d’aigua i que s’afegeixin a l’estalvi d’aquest recurs”.

Per la seva banda, el conseller Vidal ha recordat la importància de recuperar la cultura de l’aigua en un context de sequera greu que va afectar arreu de les Illes i de la que ,”no ens hem podem oblidar”, ja que, “l’aigua és un bé escàs, és un bé que hem de cuidar i un bé que hem de sapiguer gestionar”. A més Vidal, també ha explicat que és una campanya oberta i que tots els Consells Insulars i Ajuntaments en poden participar des del microsite de la web de la conselleria on es poden descarregar tota una sèrie de material per poder sumar-se a la campanya.
 
El pla de mitjans constarà de la reproducció de 661 falques de ràdio, 37 insercions en les contraportades de la premsa diària, 4.142 bàners destacats en premsa digital, 5 contraportades en premsa de proximitat de la part forana, insercions en les xarxes socials, 60 projeccions de l’espot a Ib3 Televisió i 15 tanques publicitàries exteriors.
 
Part d’aquesta campanya passa també per un procés de gestió de la demanda de l’aigua. Per això s’han dut a terme actuacions informatives sobre la situació actual de sequera a les illes, obertes a la participació de tots els ciutadans, a les quals s’han convocat els consells insulars de l’aigua. A més, de manera conjunta amb els ajuntaments, s’ha tractat de la detecció de fuites i de les mesures que han d’adoptar els municipis.
 
Amb aquesta idea es vol fer una campanya en positiu per presentar als ciutadans consells d’actuacions davant la situació de sequera i aspectes que els facin reflexionar diàriament sobre què poden fer per estalviar aigua. A fi que els ajuntaments, les mancomunitats i altres entitats puguin participar en la difusió d’aquesta campanya, es penjarà material per descarregar en la web de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca.
 
La sequera és un fenomen hidrològic extrem imprevisible que dona lloc a una disminució dels recursos hídrics d’una zona. Comporta, doncs, una disminució conjuntural dels recursos hídrics durant un període de temps més o menys perllongat, que pot impedir cobrir les demandes d’aigua d’un territori i que, per tant, pot tenir conseqüències econòmiques adverses. El clima de les Illes Balears, com el de la resta de zones mediterrànies, es caracteritza per presentar periòdicament episodis de sequera que varien d’intensitat.
 
Es poden diferenciar dos tipus de sequera: la sequera meteorològica i la sequera hidrològica. La sequera hidrològica sol posar-se de manifest a continuació de la sequera meteorològica, però el retard entre ambdues depèn de la hidrogeologia de la zona. La sequera hidrològica pot endarrerir-se mesos o anys respecte de la sequera meteorològica. D’altra banda, la gestió dels recursos hídrics d’un territori pot condicionar el retard entre la sequera meteorològica i la hidrològica. En aquest sentit, una bona gestió dels recursos hídrics permet retardar o disminuir la freqüència de les sequeres hidrològiques.

Recomanacions d’ús responsable de l’aigua per a particulars
 
Consells per al bany
 
El principal consum d’aigua de la llar és al bany. Si tens en compte els consells següents pots aconseguir un estalvi considerable d’aquest bé tan escàs.
 
  • Disminueix el volum de les cisternes del WC afegint-hi una botella de dos litres o un altre objecte. Pots estalviar 2 litres d’aigua per descàrrega (12 litres d’aigua per persona i dia).
  • Posa un poal a la dutxa per recollir l’aigua mentre no surt calenta. Pots reutilitzar entre 2 i 5 litres d’aigua per usar-la després per fregar o regar les plantes.
  • Tria la dutxa en lloc de la banyera. Pots estalviar uns 200 litres d’aigua.
  • Tanca l’aixeta mentre t’ensabones, t’afaites o et raspalles les dents. Una aixeta oberta pot consumir més de 12 litres d’aigua per minut.
  • No facis servir el WC com a paperera. Cada descàrrega implica entre 6 i 12 litres d’aigua.
 
Consells per a la cuina
 
A la cuina es consumeix una gran quantitat d’aigua. Si tens en compte els consells següents pots aconseguir un estalvi considerable d’aquest bé tan escàs.
 
  • Comprova que les aixetes no tenen fuites. El degoteig d’una aixeta pot malbaratar uns 30 litres d’aigua al dia.
  • Utilitza els electrodomèstics a la càrrega màxima i en el programa econòmic. Una rentadora consumeix entre 60 i 90 litres d’aigua; el rentaplats, entre 18 i 30 litres.
  • No passis els plats per aigua abans de posar-los al rentaplats.
  • Si escures, utilitza dues piques.
  • No descongelis aliments posant-los sota el doll de l’aigua.
  • Renta els aliments en un recipient i reutilitza l’aigua.
 
Consells generals per a la llar
 
  • Instal·la dispositius d’estalvi, com ara reductors de cabal a les aixetes.
  • Comprova que les aixetes no tenen fuites. El degoteig d’una aixeta pot malbaratar uns 30 litres d’aigua al dia, més de 10.000 litres l’any.
  • Rebaixa la clau de pas. Estalviaràs molt sense perdre confort.
  • Utilitza un sistema de reg eficient: aspersió, gota a gota o exsudació, millor si és amb un programador.
  • Recull l’aigua de pluja manualment o amb cisternes.
  • Cobreix la piscina amb una làmina flotant per evitar l’evaporació.
  • Recull en un poal l’aigua condensada de l’aire condicionat. Podràs reutilitzar al voltant de 10 litres al dia per regar o per a altres usos domèstics.