24 d’abril 2017 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Manual per a Usuaris professionals de productes fitosanitaris. Cap a un món més sostenible. NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Manual per a Usuaris professionals de productes fitosanitaris. Cap a un món més sostenible.

\ Es tracta d’una guia que vol servir de referència per al tractament dels productes fitosanitaris a les Illes Balears
\ S’han editat uns dos mil exemplars d’aquest manual, que aniran destinats als alumnes del curs pont

Actualment a les Illes Balears hi ha 15.208 usuaris professionals de productes fitosanitaris, dels quals 12.065 són bàsics i 3.143 són qualificats. La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca té atribuïdes, entre d’altres, les funcions d’ordenació i foment dels sectors agraris i la sanitat vegetal i la formació i la capacitació dels treballadors en aquests sectors.
 
En l’àmbit europeu, l’any 2009 es van intentar estipular uns objectius de sostenibilitat, però a Espanya la regulació no va arribar fins tres anys més tard, amb el Reial decret 1311/2012, de 14 de setembre, pel qual s’estableix un marc d’actuació per aconseguir un ús sostenible dels productes fitosanitaris. En un marc legal canviant en aquesta matèria, el Ministeri obliga les entitats i les administracions a revisar els temaris cada dos anys.
 
Per aquest motiu, el Servei d’Agricultura ha editat el Manual del curs pont de nivell bàsic a qualificat. Usuari professional de productes fitosanitaris, una guia que té com a objectius principals, tal com ha expressat el director general d’Agricultura i Ramaderia, Mateu Ginard, “millorar la qualificació dels professionals de l’agricultura i disposar per primera vegada d’una guia centrada en les Illes Balears, ja que fins ara sempre s’empraven transposicions d’altres regions. Era una petició del sector que respon a una necessitat”. Ginard ha remarcat que “ens agradaria que fos un llibre que serveixi a les entitats i als alumnes”.
 
Pel que fa als continguts, es tracten els quinze temes següents: Les plagues i les malalties dels cultius; Mètodes de control i aplicació dels productes fitosanitaris; Estratègiques i tècniques per a la gestió integrada de plagues; Producció integrada i producció ecològica; Els productes fitosanitaris; Riscos per al medi ambient, consumidors i usuaris derivats de la utilització de productes fitosanitaris; Regulació, calibratge, manteniment i inspeccions periòdiques dels equip d’aplicació; Higiene i traçabilitat; Seguretat social agrària, i Pràctica de camp. A més de tots aquests punts, el manual inclou un seguit de documentació adjunta, com butlletins de sanitat vegetal, models de quaderns de camp i de contractes amb els clients, sol·licituds d’inscripcions, renovacions de carnets, etc.
 
D’aquest manual s’han editat uns dos mil exemplars, que aniran destinats als alumnes del curs pont. Els autors són Omar Beidas, Andreu Juan Serra i Inés Lloret Pérez, els tres de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, a més de Ferran Codina Roura i Aina Marquès Munar.