15 febrer 2017 | <9ªL>Conselleria de Transparència, Cultura i Esports

L'exposició La Gran Cristiana. La Dama, la casa recupera la història del casal on té la seu el Museu de Mallorca NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L'exposició La Gran Cristiana. La Dama, la casa recupera la història del casal on té la seu el Museu de Mallorca

Més de 300 visitants fan ple absolut en la inauguració del retorn de les peces originals a la casa on visqué Catalina Zaforteza, coneguda com la Gran Cristiana
Aquest dimecres 15, a les 19 hores, s’ha inaugurat en el Museu de Mallorca l’exposició temporal La Gran Cristiana. La Dama, la casa. A través de 160 peces, que pertanyen sobretot a particulars i no a col·leccionistes, i d'altres que provenen d'institucions públiques i que han estat cedits per a l’ocasió, l'exposició mostra i explica la història del casal i de la darrer propietària, Catalina Tomás Zaforteza i de Togores (1833-1912), i la seva vinculació amb l'immoble, ja que va ser la persona que va inspirar que popularment es conegui l'edifici amb el nom de Ca la Gran Cristiana. Actualment és la seu del museu de titularitat estatal que gestiona la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports, a través de la Direcció General de Cultura.

L'exposició, que s'acompanya d'un fulletó i un llibre complementaris en el qual hi haurà més peces fotografiades que no són a l'exposició, és una breu mostra no només de fotografies i documents sinó també de pintura, tapissos, vestuari, mobiliari, peces d’arts decoratives diverses, que varen formar part d'aquesta casa senyorial i que ara retornen a les estances que varen ocupar en la seva època, i a través dels quals s'intenta recuperar l’ànima i el record de Ca la Gran Cristiana i els seus habitants.

Han inaugurat l'exposició la consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu, acompanyada del director general de Cultura, Jaume Gomila, la directora del Museu de Mallorca, Joana Maria Palou, i Magdalena de Quiroga, comissària de l'exposició La Gran Cristiana. La Dama, la casa. El director insular de Cultura del Consell de Mallorca, Rafel Maria Creus, i la coordinadora de Cultura de Cort, Noemí Garcies, han estat presents a la inauguració.

Per a la consellera Ruth Mateu "és una gran satisfacció que el Museu de Mallorca pugui oferir aquesta exposició i contribuir així a la divulgació del material original, així com dels estudis efectuats, ja que donar-ho a conèixer i explicar el seu contingut és sens dubte el primer pas per valorar-lo i estimar-lo", ha dit.

Catalina Zaforteza i de Togores Dameto i Denti, la Gran Cristiana, va néixer a Son Berga, Palma, el 1833 i morí al casal, que fou Can Aiamans i també Can Desbrull, el 1912. Es va casar a amb Mariano de Villalonga i de Togores Desbrull i Puigdorfila, amb el qual va tenir un fill i quatre filles. Va ser dama de la Reial Mestrança de Cavalleria de València el 1858. Dona culta i de molt caràcter, extremadament religiosa, tenia fama de generosa i caritativa. Entusiasta seguidora de la causa carlina, va desenvolupar una gran activitat política. Germana del cap del carlisme a Mallorca, tots els seus germans i nebots varen ser oficials de l’exèrcit. El sobrenom de la Gran Cristiana amb el qual era coneguda, li venia per extensió del que rebien els carlistes, cristians, caraceritzats per la seva intransigència catòlica. 

Abans de fer el recorregut per l'exposició que mostra 160 peces que varen formar part de la casa, s'ha projectat el vídeo "La Gran Cristiana" sobre Catalina Zaforteza i que ha realitzat la productora La Perifèrica.

L'exposició estarà oberta fins al pròxim abril.