LOGO CAIB
Contingut
25 novembre 2016| <9ªL> Conselleria de Salut

Atenció Primària de Mallorca i la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària organitzen la XIII Jornada d'Espirometria i Patologia Respiratòria NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Atenció Primària de Mallorca i la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària organitzen la XIII Jornada d'Espirometria i Patologia Respiratòria

La Gerència d’Atenció Primària de Mallorca i la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària (IBAMFIC) organitzen avui a l'Hospital Son Llàtzer la XIII Jornada d’Espirometria i Patologia Respiratòria. En l’edició d’enguany, presentada pel gerent d’Atenció Primària, Miquel Caldentey, destaca una primera part destinada a la recerca i a les novetats més importants de l’any en matèria de medicina respiratòria, prevenció de pneumònies i tos crònica, entre d’altres. La segona part de la Jornada se centra en tallers participatius, amb una incidència especial en els problemes de ventilació, que són bastant freqüents entre els pacients amb patologies respiratòries. Per la seva part, el coordinador del grup de treball Respiratori de l’IBAMFIC, Miguel Román, participa en la taula sobre el present i el futur de la base de dades d’asma-MPOC Majorica.
 
Entre els convidats a aquesta edició destaca la participació d’Elisabet Carrera, infermera de l’Institut Català de la Salut, que lidera un projecte formatiu sobre el maneig del dispositiu de pressió positiva contínua en la via aèria (CPAP, per la denominació en anglès continuous positive airway pressure), utilitzat en els pacients amb apnea obstructiva del son. També participa en els tallers Nuria Toledo, pneumòloga de l’Hospital Universitari Son Espases, que explicarà diferents tècniques de ventilació. Finalment, els pediatres Alberto Aguilera, de l’Hospital Comarcal d’Inca, i José A. Peña, de l’Hospital Universitari Son Espases, abordaran casos d’infants amb símptomes generals que s’acaben diagnosticant com a apnea del son.
 
El Servei de Salut aposta per la prevenció i pel seguiment dels pacients amb patologies respiratòries. Per exemple, l’MPOC està infradiagnosticada, té una alta taxa de morbimortalitat i una prevalença del 10 % entre els adults de 40 a 80 anys, i és la quarta causa de mort als països del nostre entorn. Els símptomes principals són la dispnea, la tos i l’expectoració. Una de les causes habituals de l’MPOC és el tabaquisme; per això es recomana a tots els pacients fumadors i de més de 35 anys que es facin una espirometria almenys una vegada a la vida.