15 novembre 2016 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

El Pla Estratègic d'Agricultura de sa Pobla té 8 línies estratègiques que es materialitzen en 28 accions NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Pla Estratègic d'Agricultura de sa Pobla té 8 línies estratègiques que es materialitzen en 28 accions


\ La memòria descriptiva del Pla Estratègic de l’Agricultura de sa Pobla mostra el present del sector agroalimentari del municipi
\ S’han creat grups de discussió formats per pagesos i portals i s’han formulat un seguit de propostes i accions per millorar la situació

El Pla Estratègic d’Agricultura de sa Pobla continua el camí des que el mes de juny passat se’n presentàs la diagnosi, amb l’objectiu d’elaborar un pla de viabilitat del sector primari a deu anys vista. En aquest pla estan implicats tant les conselleries d’Hisenda i Administracions Públiques i de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, com l’Ajuntament de sa Pobla, els portals i el sector agrícola pobler, que l’agost de l’any passat ja varen signar una declaració d’intencions per fer possible aquest objectiu. 
El municipi de sa Pobla és un dels municipis de Mallorca on hi ha més activitat agrària; per aquest motiu, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i pesca hi ha volgut dur a terme un pla estratègic que serveixi d’exemple per a altres zones agrícoles de les Illes Balears.
La memòria descriptiva del Pla Estratègic de l’Agricultura de sa Pobla que es presenta avui mostra el present del sector agroalimentari del municipi, i ha servit de base per escoltar el sector amb la finalitat de resoldre algunes de les seves dificultats o mancances. A partir d’aquesta participació han sorgit un seguit d’accions sobre les quals ja s’ha començat a treballar.
S’han creat grups de discussió formats pels pagesos i pels portals i s’han formulat propostes i accions per millorar la situació. Aquestes propostes s’han traslladat a les administracions corresponents per elaborar un calendari per executar-les.
El resultat d’aquestes demandes ha estat el Pla d’Acció, que té vuit línies estratègiques que es materialitzen en vint-i-vuit accions, de les quals divuit es faran a mitjà i curt termini. N’han quedat deu fora del calendari, i n’han sorgit tres de noves.
De les vint-i-vuit accions n’hi ha sis que ja es fan en l’actualitat, com ara l’oportunitat de fer visites d’escolars a finques de sa Pobla, organitzades pel Servei de Millora Agrària, o el Pla de Fruita a les Escoles. Aquestes eren dues de les demandes del sector agroalimentari de sa Pobla.
Quatre de les accions tindran lloc a curt termini. En destaca el desplegament de normativa per a la compra pública de producte local de les Illes Balears per a escoles, hospitals i residències, que és una demanda del sector. La Direcció General d’Agricultura s’ha compromès a començar a desplegar la normativa necessària el 2017. També a curt termini, l’Ajuntament de sa Pobla vol elaborar un catàleg o una base de dades amb tots els productors i els productes de sa Pobla. Una de les altres accions que començarà aquesta mateixa setmana, dijous, 17 de novembre, és un Pla de Formació d’Agricultura al municipi de sa Pobla, que comença amb un curs sobre salut i regeneració del sòl organitzat per l’IRFAP. En els mesos vinents s’impartiran tres cursos més organitzats per SEMILLA.
A mitjà termini es faran vuit accions, una de les quals correspon a la línia estratègica d’energia, ja que una de les principals reclamacions dels pagesos de sa Pobla té a veure amb l’elevat cost energètic. En aquesta línia estratègica, la Direcció General d’Agricultura impulsarà projectes pilot amb energies renovables per reduir els costos energètics dels sector agroalimentari a sa Pobla. Una de les altres preocupacions per al sector és el règim especial balear (REB). El sector agroalimentari de sa Pobla espera que es desplegui un nou règim especial balear que beneficiï el sector agrari.
Dues de les accions que es duran a terme a mitjà termini són la creació d’un distintiu que identifiqui els productes de sa Pobla i la revalorització del sector agroalimentari de sa Pobla per donar-lo a conèixer al turisme. Aquestes dues accions són en mans de l’Ajuntament perquè les dugui a terme amb la col·laboració de les conselleries de Comerç i de Turisme respectivament.  
Dues de les deu accions que encara no són al calendari són la recuperació de la tarifa agrària i l’agilització dels tràmits i la reducció dels costos dels canvis de potència. Aquestes dues accions són de principal importància per al sector agrari de sa Pobla, però la tarifa agrària va ser anul·lada l’1 de juliol de 2007 a tot l’Estat i, pel que fa als canvis de potència, la distribuïdora no ha mostrat predisposició de moure's de la seva posició.
Es farà un seguiment de l’execució d’aquestes accions mitjançant una comissió de seguiment formada per un representant de l’Ajuntament de sa Pobla,i un representant de la Direcció General d’Agricultura, quatre representants dels pagesos i quatre de les empreses i els portals agroalimentaris de sa Pobla. L’objectiu de la Comissió és supervisar que les accions programades s’executen dins els terminis establerts i intentar posar data per a les accions que encara no en tenen.