10 novembre 2016 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Localitzats tres cirerers afectats per Xylella fastidiosa a un centre de jardineria de Mallorca NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Localitzats tres cirerers afectats per Xylella fastidiosa a un centre de jardineria de Mallorca

\ La subespècie fastidiosa, descoberta en una planta arribada de Tarragona el 2012, només afecta baladres i cirerers
\ Les plantes afectades i altres possibles hostes s’han eliminat i se delimitará una zona amortidora que s’ha de prospectar

 
El Servei de Sanitat Vegetal de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha detectat la presència de Xylella fastidiosa a tres mostres de cirerers preses en un centre de jardineria de Porto Cristo, al terme municipal de Manacor, durant un control rutinari. És el primer positiu oficial a l’Estat del qual s’ha informat al Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, el qual ha comunicat la situació a la Unió Europea.
 
Així ho ha informat avui el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vincenç Vidal, qui ha avançat que ja s’estan prenent les mesures per contenir la subespècie trobada a l’illa, que només afecta cirerers i baladres, i eradicar-la complint les normatives estatal i europea.
Algunes subespècies de Xylella que s'han detectat en altres indrets d'Europa, però no a Mallorca, afecten a cultius com l'ametller, l'olivera o la vinya i “d'aquí la gravetat i preocupació mostrada per la Conselleria davant del brot detectat a Porto Cristo”.
Tant el conseller com el director general d’Agricultura i Ramaderia, Mateu Ginard, han informat avui al sector sobre la situació.
 
Cronologia
 
El cap de servei de Sanitat Vegetal, Andreu Joan, ha detallat la cronologia del cas. Fins al desembre de 2015 el Laboratori Oficial de Sanitat Vegetal de les Illes Balears havia analitzat 110 mostres de 9 espècies vegetals diferents procedents de 22 punts d’inspecció, i obtingué resultats negatius en tots els casos, com també entre l’1 de gener i el 27 de maig d’enguany, en què analitzà 147 mostres de 19 espècies diferents de 24 punts d’inspecció. A partir del 16 de juny el Laboratori canvià el tipus de proves analítiques, arran de la recomanació de la Unió Europea que estableix uns protocols nous i una tècnica més sensible, a la qual la resta de comunitats autònomes començà a acollir-se. Des de llavors i fins al 26 de setembre s’analitzaren 68 mostres de 15 espècies vegetals procedents de 15 punts d’inspecció diferents, sense sorpreses, fins que el 6 d’octubre s’obtingué un resultat positiu en una mostra presa d’un cirerer arran d’una inspecció rutinària en un centre de jardineria de Porto Cristo.
 
El mateix dia s’envià part de la mostra, de diverses fulles, al Laboratori Nacional de Referència de Bacteris Fitopatogènics, seguint la tramitació oficial i informant-ne el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient. En una nova inspecció del centre de jardineria es determinà que la planta afectada prové d’un altre centre de jardineria de Tarragona, i que va arribar a Mallorca el 2012. En detectar que hi ha 3 cirerers més del mateix lot que el que ha donat positiu es prengueren mostres de tots quatre i es tornaren a enviat al Laboratori Estatal de Referència, que confirmà els tres positius i ho notificà, amb dos informes, el 27 i el 28 d’octubre.
 
El 4 de novembre el Laboratori Nacional de Referència de Bacteris Fitopatogènics confirmà que l’afecció s’ha produït per Xylella fastidiosa, que afecta baladres i cirerers.
 
Actuacions
 
Des del 17 d’octubre, els inspectors de Sanitat Vegetal de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia han duit a terme vuit inspeccions al centre de jardineria on es van detectar els cirerers afectats, en què s’han eliminat plantes hostes de Xylella fastidiosa de qualsevol  subespècie amb un resultat de 97 peus de set hostes diferents, d’acord amb un principi de precaució fitosanitària.
 
Paral·lelament a aquesta actuació, s’han pres altres mostres i, d’acord amb el que estableix la regulació respecte de l’eradicació d’aquest organisme, es traçarà un radi de 100 metres per delimitar la zona infectada on s’han eliminat totes les plantes hostes de la subespècie diagnosticada, i un altre de 10 kilòmetres per a la zona de contenció, en què s’aplicarà una malla sistemàtica de 100x100 m, es prendran mostres de les plantes que presentin símptomes de Xylella i les que l’envolten, i es prospectaran totes les varietats hostes de totes les subespècies de Xylella.
 
Les plantes considerades sensibles a la zona són les característiques de les àrees turístiques amb hotels i jardins privats: plantes ornamentals del tipus olivera, baladre, Polygala myrtifolia, romaní o Westringia fruticosa. A la part agrícola, en canvi, hi ha cultius, sobretot de secà, com l’ametler, alguna plantació de vinya i olivera. Tot i això, la subespècie que s’ha trobat fins ara només afecta cirerers i baladres.
 
Aquestes prospeccions es duran a terme durant un mes, aproximadament, mentre es prepara una pla d’actuació exhaustiu tenint en compte els resultats d’aquestes anàlisis. Mentrestant, el centre de jardineria afectat i els que quedin localitzats dins la zona de contenció no poden comercialitzar plantes fora d’aquesta àrea demarcada.
 
Els tècnics han confirmat que el brot és de poca extensió (1.000 metres quadrats) però per l’elevada gravetat que té aquesta malaltia a l’àmbit europeu s’estan utilitzant tots els mitjans disponibles per garantir-ne l’eradicació.
 
Qui sospiti que pot tenir una planta infectada pot lliurar-ne una mostra al Servei de Sanitat Vegetal de la Conselleria (c/ d’Eusebi Estada, 145 Palma, telèfon 971 17 61 00, sanitatvegetal@dgagric.caib.es).

Cal recordar que aquest bacteri vegetal no afecta al fruit ni a la seva comercialització, sinó a la planta i en pot provocar la mort, però no hi ha cap perill pels humans.