2 novembre 2016 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

El Govern suma un nou aliat contra les prospeccions petrolieres a la Mediterrània: el País Valencià NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern suma un nou aliat contra les prospeccions petrolieres a la Mediterrània: el País Valencià

\Vicenç Vidal: “L’Administració pública ha de teixir aliances contra aquesta amenaça”
\Elena Cebrián: “Anam de la mà per protegir el medi ambient”

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, s’ha desplaçat avui fins a València, on s’ha reunit amb la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat, Elena Cebrián, amb l’objectiu de continuar sumant esforços per lluitar contra les prospeccions petrolieres a la mar Mediterrània.
 
Al conseller l’han acompanyat Antoni Alorda, president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, i Carlos Bravo, coordinador d’Aliança Mar Blava, plataforma de la qual forma part el Govern de les Illes Balears i a la qual ja s’ha unit, fora de les Illes Balears, l’Ajuntament de Barcelona; la Generalitat de Catalunya i el País Valencià estudien com vehicular la seva adhesió.
 
Vidal ha explicat que el Govern actua en dos fronts als quals vol afegir la resta de comunitats autònomes afectades: “la declaració del corredor de cetacis que recorre les costes de les Illes Balears, Catalunya i País Valencià com a Zona Especialment Protegida d’Importància per a la Mediterrània (ZEPIM), segons el Conveni de Barcelona, i la lluita per aconseguir una mar lliure de prospeccions apostant per un canvi de model energètic”.
 
Així li ha plantejat a la consellera valenciana, qui ha assegurat que aniran “de la mà” de les Illes Balears per protegir la Mediterrània, que actuaran en una “línia de feina conjunta” i sol·licitaran la declaració de ZEPIM, “una batalla important de l’arxipèlag, Catalunya i el País Valencià per protegir el medi ambient”.
 
El conseller Vidal ha recordat que aquesta legislatura les Illes Balears i Aliança Mar Blava,  “gràcies a una batalla plantejada tècnicament i jurídicament”, han aconseguit fer enrere diversos projectes de prospeccions, com el de Cairn Energy, que afectava el golf de València, o el de Schlumberger, al golf de Lleó. A la mar Balear, però, queda viu el de Spectrum, empresa que “ja ha fet declaracions assegurant que el nou Govern de l’Estat afavorirà que la seva iniciativa tiri endavant”.

“Si els privats teixeixen aliances contra el medi ambient, l’Administració pública n’ha de teixir per lluitar contra aquesta amenaça”, ha sentenciat el conseller.
 
En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat Carlos Bravo, qui ha recordat que tot i que ara mateix no hi ha cap projecte que afecti tant directament la costa valenciana com el de Cairn Energy, “sí que hi ha diverses sol·licituds devora les costes de Tarragona que tot i que encara no s’han materialitzat constitueixen una amenaça”.