13 d’agost 2016 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

13 explotacions agràries se sumen al servei de recollida de plàstics agrícoles NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

13 explotacions agràries se sumen al servei de recollida de plàstics agrícoles

La conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca impulsa aquesta iniciativa dirigida a les petites explotacions agràries
La Direcció General d’Agricultura i Ramaderia de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha posat en marxa un servei de recollida de plàstics agrícoles adreçat a les petites explotacions agràries que no disposen de sistema de recollida i transport d’aquest residus cap a la planta incineradora de TIRME. Inicialment el nombre d’explotacions agràries que s’han acollit a aquesta recollida i transport és de 13, amb un volum total previst de recollida de 230 m3 de plàstic agrícola. 
 
Fins ara una part dels petits agricultors eliminaven els residus de plàstics agrícoles mitjançant incineració incontrolada o el seu abandonament dins la seva pròpia explotació. No obstant això, i d’acord amb la normativa comunitària i estatal en vigor en matèria agrícola i mediambiental, és necessari donar una gestió òptima a aquest tipus de residus, ja que no és possible la seva eliminació dins les pròpies explotacions agràries. Amb aquest servei s’ha donat la possibilitat a les petites explotacions d’eliminar els residus de plàstics agrícoles mitjançant la seva incineració a la planta de Son Reus per a generar energia elèctrica (valorització energètica), ja que es tracta d’un residu amb un alt poder calorífic (fins a 46.000 kJ/kg en el cas del poliestirè) i un baix nivell de contaminació amb materials com terra i restes vegetals. A més cal esmentar que diversos estudis d’ecobalanç han demostrat que la valorització energètica dels residus de plàstics agrícoles és més beneficiosa que el seu reciclat mecànic o la recuperació dels components bàsics.
 
Dins el concepte de plàstics agrícoles s’inclouen tan els materials plàstics tipus film, com el polietilè de baixa densitat (LDPE), el polietilè lineal de baixa densitat (LLDPE), els copolímers d’etilè i monòmers polars (acetat de vinil (EVA), acrilat de butil (EBA)), el policlorur de vinil (PVC) plastificat i el polipropilè (PP), així com els materials plàstics en forma de placa rígida (policarbonat de bisfenol A (PC), polimetacrilat de metil (PMMA) i  el policlorur de vinil (PVC) rígid). Els usos d’aquests materials plàstics són molt diversos: cobertes d’hivernacles, encoixinat, cobertes flotants, material plàstic de reg, impermeabilització de basses, ensitjament i malles agrícoles entre d’altres.