29 juliol 2016 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca i l’Ajuntament d’Andratx col·laboren en la neteja de torrents amb la tècnica del pasturatge NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca i l’Ajuntament d’Andratx col·laboren en la neteja de torrents amb la tècnica del pasturatge

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, i el batle d’Andratx, Jaume Porsell, han signat avui un Conveni de col·laboració per netejar els torrents del terme municipal mitjançant la tècnica del pasturatge, i augmentar-ne així la capacitat de desguàs per minvar el risc d’inundació en cas de pluges intenses.
 
Concretament, s’actuarà a Son Nadal, Ca na Rosa, sa Capella, Can Dames, sa Font des Bosc, s’Estret i s’Aulet, sota la direcció i la supervisió tècnica de la Direcció General de Recursos Hídrics, que haurà d’elaborar els informes i el certificats de conformitat de les tasques dutes a terme. L’Ajuntament d’Andratx ha d’aportar els mitjans materials, econòmics, animals i personals necessaris per a les tasques i assumir la responsabilitat laboral, econòmica, penal i civil plenes que en derivin.
 
Les tasques de neteja de les lleres dels torrents i les zones de servitud es duran a terme bàsicament amb bestiar (ases, muls i cavalls), que reduiran la vegetació d’esbarzers i canya (Arundo donax). Si és necessari, l’Ajuntament farà un desbrossament manual inicial de la zona per garantir la neteja. En principi es buscarà treballar en trams de torrents endegats amb murs d’alçada igual o superior a 1,50 m a fi que només s’hagin de fer tancaments transversals al torrent. En el cas que la zona on s’hagi de treballar no disposi de tancaments suficientment segurs, l'Ajuntament n’instal·larà de provisionals per a la contenció del bestiar.
 
Prèviament al començament dels treballs, s’inspeccionarà la zona amb el personal adscrit a la Direcció General de Recursos Hídrics assignat, els agents de medi ambient o qualsevol altre tècnic de la Conselleria que es consideri oportú amb la finalitat de detectar possibles espècies vegetals protegides.
 
El Conveni, que té una vigència inicial d’un any des de la seva signatura, és prorrogable i comporta la creació d’una Comissió de Seguiment.
 
ABAQUA contracta 25.200 € més per a la neteja de torrents amb bestiar a Lloseta
 
En aquesta línia l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (ABAQUA) ha adjudicat el contracte del servei de neteja de torrents amb bestiar a la xarxa hidrològica de Mallorca amb tècnica de pasturatge a l’empresa Treballs Agroforestals Insulars, SL. Així ho va ratificar dimecres el Consell d’Administració d’aquest organisme públic. Es destinen 25.200 euros a la reducció de la vegetació que pugui representar una minva del desguàs dels torrents de Solleric-Biniali i d’Almadrà (o de Rafel Garcès) amb ases, muls i cavalls amb el suport d’una esbrossada manual de la vegetació no consumida pel bestiar.