3 desembre 2015 | <9ªL> Conselleria de Treball, Comerç i Indústria

Negueruela reclama al Govern central que recuperi la política de prestacions per a aturats de llarga durada NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Negueruela reclama al Govern central que recuperi la política de prestacions per a aturats de llarga durada

El conseller Iago Negueruela demana que el Govern de l'Estat revisi el sistema de prestacions per als aturats sense cobertura

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha indicat avui en el marc del I Congrés de desocupats majors de 45 anys, organitzat per AMPEB i la Fundació Gadeso, la necessitat de recuperar la política de prestacions no contributives anterior a la reforma de 2012, ja que encara que estem entrant en un període de creixement econòmic, hi ha col·lectius com els aturats de llarga durada que actualment es troben en una situació de desprotecció.

Negueruela ha exposat que malgrat la Constitució recull un pacte d'Estat per garantir els drets socials, aquestes garanties han començat a defallir amb la crisi econòmica. "Tot i que l'Estat havia de garantir aquesta part social -indica- no està succeint així, s'ha afavorit l'acomiadament i s'ha destruït el sistema de protecció".

El conseller també ha indicat que l'any 2011 hi havia a Balears 35.440 aturats que no cobraven cap prestació -el que suposava un 43% del conjunt de desocupats-; actualment la xifra és molt similar (35.266), però el percentatge sobre el número total d'aturats s’incrementa fins el 53,1%. Per a Negueruela, aquest indicador mostra que existeix un col·lectiu de difícil reinserció laboral (en especial els aturats majors de 52 anys), que no obstant no està protegit pel sistema de prestacions.

En aquest sentit, Negueruela ha indicat que si bé les Comunitats Autònomes han creat paral·lelament rendes per pal·liar aquesta situació, ha de ser l'Estat qui ha de revertir les seves polítiques, donat que és l'Administració competent en aquesta matèria.

El conseller ha recordat que des del Govern balear ja s'han abordat mesures adreçades als col·lectius més castigats per la crisi (com en el cas dels joves i els majors de 45), amb més d'11 milions que combinen programes d'ocupació i formació.

El titular de Treball ha afegit que aquestes polítiques passives han d'anar acompanyades de polítiques actives d'ocupació (orientació, intermediació i formació) per part de les Comunitats, si bé també ha reclamat de l'Estat que retorni els recursos que destinava a les polítiques d'ocupació. "Dels 3.000 milions que l'Estat destinava l'any 2011 a polítiques d’ocupació, el pressupost s'ha reduït fins els 1.600 milions".