LOGO CAIB
18 novembre 2015 | <9ªL> Conselleria de Salut

Devers 33.000 infants de les Illes Balears pateixen dermatitis atòpica NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
Mig centenar de professionals sanitaris han participat avui a Son Espases en una jornada sobre com millorar la qualitat de vida dels pacients i dels seus familiars

Devers 33.000 infants de les Illes Balears pateixen dermatitis atòpica

És una malaltia inflamatòria crònica de la pell que produeix sequedat, picor i inflamació
Devers 33.000 infants de les Illes Baleares pateixen dermatitis atòpica, una malaltia inflamatòria de la pell que produeix sequedat, picor i inflamació. Es genera a causa d’anomalies en els components de les capes externes de la pell, que actuen com una barrera. Generalment, la malaltia es manifesta en brots; hi ha períodes aguts de la malaltia i períodes de remissió, i pot arribar a desaparèixer amb l’edat. És important aplicar-se una sèrie de cures diàries perquè el nombre de brots es redueixi per intentar controlar la malaltia.
 
Els consells bàsics per millorar l’evolució de la dermatitis atòpica són seguir el tractament farmacològic prescrit pel metge, mantenir la pell hidratada i evitar les temperatures extremes i l’abric excessiu. A més, les dutxes han de ser breus i amb aigua tèbia, cal eixugar-se suaument amb la tovallola i s’ha d’evitar gratar-se la pell.
 
I Jornada Nacional de Formació en Educació Terapèutica del Pacient amb Dermatitis Atòpica
Son Espases és un dels sis hospitals de l’estat que ha acollit avui horabaixa la I Jornada Nacional de Formació en Educació Terapèutica del Pacient amb Dermatitis Atòpica, adreçada a pediatres, dermatòlegs, metges residents i farmacèutics. Durant la Jornada, en la qual han participat mig centenar de professionals a Son Espases i devers 350 al conjunt dels sis hospitals, s’han fet sessions teòriques i tallers pràctics interactius amb l’objectiu de dotar els professionals sanitaris de més informació per tractar els pacients amb dermatitis atòpica.
 
Altres objectius de la Jornada han estat unificar i harmonitzar la informació i l’educació que els diferents professionals de la salut transmeten als pacients amb dermatitis atòpica i proporcionar eines als pediatres i a altres sanitaris per aconseguir l’adherència i l’èxit dels tractaments i de les cures de la malaltia per mitjà de l’educació coordinada dels pacients i dels seus cuidadors.
 
La Jornada ha estat organitzada per la Fundació per a la Dermatitis Atòpica i està avalada pel Grup Espanyol de Dermatologia Pediàtrica (GEDP) de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia. Segons la cap del Servei de Dermatologia de l’Hospital Universitari Son Espases i coordinadora del GEDP, Ana Martín-Santiago, “durant la Jornada s’ha revisat i actualitzat el tracte terapèutic dels pacients amb dermatitis atòpica i s’han discutit mètodes per implicar els pacients i els seus familiars en el reconeixement dels brots, en la prevenció i en el tractament”. Martín-Santiago ha afegit que “informar no és el mateix que educar. Sens dubte aquest tipus d’accions són fonamentals per aconseguir transmetre als nostres pacients amb dermatitis atòpica unes pautes homogènies de cures i de tractament, basades en l’evidència científica disponible, que els permetin guanyar autonomia i qualitat de vida”.
 
Escola d’Atòpia de l’Hospital Universitari Son Espases
El Servei de Dermatologia de l’Hospital Universitari Son Espases va posar en marxa el gener de l’any passat l’Escola d’Atòpia, en la qual participen professionals del Servei de manera voluntària. L’objectiu és explicar als pares en què consisteix la dermatitis atòpica i proporcionar-los estratègies per atendre i millorar l’evolució de la malaltia dels seus fills. Al mateix temps, els infants participen en uns divertits tallers pràctics que, amenitzats pels jocs i per les bromes dels pallassos de Sonrisa Médica, els ensenyen com s’han d’aplicar les cures que la malaltia requereix. En definitiva, es tracta d’educar els infants i explicar als pares que es pot millorar el control de la malaltia —espaiar els brots i reduir-ne el nombre— i augmentar l’autonomia i la qualitat de vida dels pacients i dels seus familiars.