16 novembre 2022 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Les Balears reduiran un 50 % el seu consum d’energia el 2030 amb l’arribada del segon enllaç amb la Península NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Les Balears reduiran un 50 % el seu consum d’energia el 2030 amb l’arribada del segon enllaç amb la Península

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha explicat durant la COP27 que les Balears han de créixer a un ritme de 200 MW a l’any en energies renovables per complir els objectius

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha explicat, durant la cimera mundial pel clima (COP27) que s’està celebrant a Egipte, que les Illes Balears reduiran un 50 % el seu consum d’energia primària el 2030 amb l’arribada d’un segon enllaç, avançant-se així al que estableix la Llei de canvi climàtic i transició energètica, que indica que per al 2050 s’ha de reduir un 40 % el consum energètic de les Illes.

Durant la conferència conjunta amb les illes Canàries, Taiwan i les Bahames, «Energy infrastructure, governance, regulatory framework to drive transition & resilience for islands», Malagrava ha incidit en «la importància de tenir aquest segon enllaç, ja que gràcies a aquesta connexió les Illes poden reduir un 50 % el seu consum d'energia, un fet que impulsaria encara més la reducció d’emissions i acceleraria la descarbonització».

«Ara mateix estam al voltant d’una reducció del 15 % d’energia primària respecte al 2005. Es calcula que el 2026, que seria l’any anterior a la posada en servei del segon enllaç, tindríem una reducció del 26 % i amb l’arribada d’aquesta segona connexió, esperada per al 2027, es reduiria un 40 % en aquell any. Així, el 2030, junt amb la penetració de renovable i la reducció del consum d’energia en general, s’arribarà a una reducció del 50 % de l’energia que consumim actualment», ha afegit.

Malagrava, a més, ha explicat durant la seva exposició el Pla de Transició Energètica que està elaborant el Govern de les Illes Balears i del qual ja es tenen aquestes primeres dades preliminars, així com el full de ruta que ha iniciat reunint-se amb tots els sectors de la societat, passant per científics, sindicats, sectors ecologistes, partits polítics, institucions i agents socioeconòmics, com el sector hoteler.

Així, ha informat del marc regulador i del procés de resiliència que les Illes Balears estan afrontant en una situació d’escalfament global i, concretament, d’escalfament del Mediterrani, i ha explicat que l’aposta de les Illes «és créixer a un ritme de 200 MW a l’any en energies renovables». 

En aquest sentit, el director general del Govern ha posat l’èmfasi en el que reclamen els científics i que l’executiu ha d’assolir com a un repte a complir: «Les primeres dades del Pla de Transició Energètica i Canvi Climàtic de les Balears fixen un objectiu de renovables de 1600 MW per a 2030, per assolir una penetració de renovables del 37 %, per això és necessari créixer a un ritme de 200 MW a l’any en energies renovables. És una fita que cada vegada està més a prop, i ho veiem amb la gran resposta que està tenint la ciutadania en matèria d’autoconsum, però sabem que no basta. Per això, estam explorant totes les vies per fer un mix renovable que ens permeti arribar a aquest creixement de 200 MW/any en matèria renovable», ha dit.