11 novembre 2022 Presidència

El Govern d’Espanya destina 13 milions d’euros al condicionament dels museus i les biblioteques de les Illes Balears de titularitat estatal NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern d’Espanya destina 13 milions d’euros al condicionament dels museus i les biblioteques de les Illes Balears de titularitat estatal

L’Estat duplica la inversió en cultura i esports per a les Illes Balears en el projecte de pressuposts generals per a l’any que ve

La presidenta del Govern, Francina Armengol, juntament amb la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, ha rebut al Consolat de Mar el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta.

Després de mantenir una reunió de treball, el ministre ha anunciat un seguit d’inversions en matèria cultural i esportiva a les Illes Balears, entre les quals 13 milions d’euros fins al 2026 per reformar i condicionar els museus i les biblioteques de les Illes Balears de titularitat estatal. En aquest sentit, el Govern de l’Estat invertirà 5 milions d’euros per a la reobertura de la seu de Dalt Vila del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera, per donar resposta així a una reivindicació històrica; 3,7 milions d’euros a la remodelació integral del Museu Etnològic de Muro; 2,2 milions d’euros a l’obertura de la Secció d’Arqueologia del Museu de Mallorca; 1,7 milions a l’actualització de la Biblioteca Pública de Palma Can Salas, i 100.000 euros a l’Arxiu del Regne de Mallorca.

Alhora, el ministre Iceta s’ha compromès a estudiar la possibilitat «d’obrir una nova biblioteca pública de l’Estat a Menorca» per atendre la separació física de l’Arxiu i la Biblioteca de Maó, que actualment comparteixen espai i requereixen seus diferenciades.

L’Estat duplica la inversió per a les Illes Balears en cultura i esports en el projecte de pressuposts generals per a l’any que ve

«Duplicam la inversió en cultura i esports a les Illes Balears, que passa d’1,6 milions d’euros d’aquest 2022 als 3,3 milions d’euros l’any que ve», ha confirmat el ministre, el qual també ha explicat la inversió de 3,5 milions d’euros per al Centre de Tecnificació Esportiva de les Illes Balears provinents dels fons europeus. «Aquest centre serà el que més doblers rebrà l’any que ve dels fons Next Generation de tot l’Estat, bàsicament per a projectes de digitalització, sostenibilitat, transició energètica i ecològica i millora d’equipaments», ha explicat Iceta.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha destacat la «sensibilitat» del ministre envers les Illes Balears. «Vull agrair a Miquel Iceta la seva complicitat constant amb aquesta comunitat autònoma que ell coneix perfectament per poder-li plantejar els reptes que tenim amb el seu ministeri i, en conjunt, per la societat de les Illes Balears. Tenim moltes potencialitats, entre les quals, sempre ho he dit, molts referents culturals i esportius que ens aporten una part molt important del que volem projectar cap a l’exterior», ha dit Francina Armengol.

Unes paraules que el ministre ha ratificat. «Que Palma sigui avui un referent mundial de l’art modern i contemporani no és casualitat», ha declarat Iceta, fent referència a la inauguració aquest divendres de la Conferència Anual del Comitè Internacional de Museus i Col·leccions d’Art Modern (CIMAM) al Museu Es Baluard, sota la presidència del rei d’Espanya, Felip VI. «Es Baluard és una peça clau d’aquest èxit. N’hi ha que diuen: és la figura de Miró. Sí, ho és, però també és la feina i el compromís dels governs», ha conclòs Iceta, el qual també ha anunciat un augment en el corrector d’insularitat en els ajuts per a gires de música i teatre del 15 al 25 % i la inversió d’un milió d’euros a la candidatura de Menorca Talaiòtica com a Patrimoni de la UNESCO.

Després de la reunió, la presidenta Armengol i el ministre Iceta han visitat la llibreria Llibres Colom, amb motiu avui del Dia de les Llibreries.