3 novembre 2022 Presidència

El Govern lliura les claus d’una promoció de 24 habitatges de protecció pública a l’avinguda de Pere Matutes d’Eivissa NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern lliura les claus d’una promoció de 24 habitatges de protecció pública a l’avinguda de Pere Matutes d’Eivissa

És la segona de les tres promocions d’habitatge públic de lloguer que té previst lliurar l’IBAVI a la ciutat d’Eivissa, que sumaran un total de 86 HPP al parc públic de la ciutat

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, han lliurat les claus de la promoció de 24 habitatges de protecció pública a l’avinguda de Pere Matutes d’Eivissa, un acte en el qual han estat acompanyats pel batle d’Eivissa, Rafael Ruiz i la gerent de l’IBAVI, Olvido Terrassa, entre altres autoritats.

Després que el passat mes de juliol es lliurassin les claus dels 19 HPP del carrer de Xarc, aquesta és la segona promoció d’habitatge públic de lloguer que l’IBAVI adjudica a la ciutat d’Eivissa, en espera de lliurar els 43 HPP que s’estan acabant d’enllestir en el carrer de Maria Teresa Lleó de la mateixa ciutat. En total, 86 habitatges que s’incorporaran al parc públic d’habitatge d’Eivissa.

"És important tenir molt d'habitatge públic o a preu taxat a les Balears per aconseguir que l'habitatge privat baixi de preu. Els països nòrdics que fa molts d'anys que fan HPP i política pública d'habitatge tenen unes característiques de mercat molt més assequibles. Aquesta és la línia en la qual hem d’estar, però és una política d'Estat, de país, que no es pot canviar segons qui governi, perquè després la roda s'atura i és molt difícil tornar-la a arrencar", ha dit la presidenta del Govern, Francina Armengol, durant l'acte de lliurament, en el qual ha agraït el compromís del batle d'Eivissa, Rafael Ruiz, amb la cessió de sol per a construir habitatges de protecció pública. En aquest sentit, la presidenta de les Illes Balears ha emplaçat la resta d'ajuntaments de l'illa i el Consell Insular d'Eivissa a fer el mateix. "L'habitatge és un dret i hauria de ser el cinquè pilar de l'estat del benestar. Però això no se soluciona amb discursos, sinó amb fets, donant sol perquè el Govern construeixi HPP, recepcioni les obres i els pugui entregar a la gent que els necessita", ha conclòs Francina Armengol.

La promoció que avui s’ha lliurat a les famílies adjudicatàries ocupa un solar de 1.850 m2 i disposa d’una superfície construïda de 2.596,30 m2. L’edifici disposa de planta baixa i tres plantes, amb un total de 24 habitatges, dos dels quals són adaptats. Tretze d’aquests pisos disposen de dos dormitoris i onze pisos són d’un dormitori. En aquests moments queden dos habitatges per adjudicar.

Tots els habitatges estan destinats al lloguer. I, com és habitual a l’IBAVI, els imports del lloguer s’ajusten als ingressos efectius dels llogaters, de manera que en cap cas el pagament del rebut no suposa destinar-hi més del 30 % dels seus ingressos. En el cas d’aquesta promoció, el lloguer mensual és de 325,47 € de mitjana (amb despeses incloses com ara comunitat, assegurança...). Així, el lloguer més baix és de 146,73 € i el més alt, de 548,85 €.

 

Contracte en vigor l’1 de desembre

Juntament amb les claus, als llogaters dels habitatges se’ls ha lliurat també documentació sobre el procediment que ara s’inicia, amb els telèfons de contacte dels responsables de la promoció i de la treballadora social de l’IBAVI, que són els encarregats de dur a terme l’acompanyament que necessitin els llogaters.

El contracte de lloguer amb l’IBAVI no s’inicia fins a l’1 de desembre, data a partir de la qual ja es començarà a cobrar el rebut mensual.

Fins llavors, les famílies disposen de les claus dels nous habitatges perquè comencin a fer el trasllat i adaptar-se als nous espais. En tot moment, l’equip tècnic de l’IBAVI estarà en contacte amb els llogaters per dur a terme reunions de coordinació i per fer visites pis per pis per poder atendre qualsevol incidència.

 

Referent en arquitectura bioclimàtica

La promoció de 24 HPP se situa a l’avinguda de Pere Matutes Noguera d’Eivissa. S’hi ha destinat una inversió de 3.447.158 € (IVA exclòs) i respon al projecte dels arquitectes Adrià Guardiet Llotge i Sandra Torres Molina, guanyadors del concurs que es va convocar l’any 2018.

El projecte consisteix en la implantació d’un edifici residencial de planta baixa i tres plantes pis, amb quatre patis interiors situats al voltant d’un nucli de comunicació vertical. El nucli, ubicat al centre geomètric de l’edifici, dona accés a vuit habitatges a les plantes primera i segona, tres habitatges a la planta baixa i cinc habitatges en planta tercera, amb un total de 24 habitatges.

Amb la voluntat de construir un edifici de baix impacte ambiental, s’han estudiat els diferents sistemes constructius per tal de reduir, d’una banda, les emissions de CO2 dels diferents materials emprats en la construcció i, de l’altra, la demanda energètica de la xarxa de consum com a conseqüència de les pèrdues i els guanys de calor a hivern i estiu.

En aquest sentit, s’ha optat per construir l’edifici amb murs de càrrega de Termoarcilla fabricada amb biomassa i farcida de margues obtingudes del moviment de terres del mateix solar per tal d’aprofitar la inèrcia tèrmica del conjunt en el funcionament energètic de l’edifici.

La incorporació de quatre patis interiors ¾d’aproximadament 30 m2 cadascun¾ al voltant del nucli permet, d’una banda, la ventilació creuada de totes les estances i, de l’altra, la regulació tèrmica dels habitatges. A l’hivern, aquests espais acumularan calor per efecte hivernacle mitjançant els tancaments vidrats de coberta. A l’estiu, la protecció solar, juntament amb la superfície de ventilació, facilitaran, per l’efecte xemeneia, l’expulsió de l’aire calent de l’interior dels habitatges.

 

Increment del parc públic d’habitatge a Eivissa

Més enllà de les tres promocions que s’adjudicaran a la ciutat d’Eivissa, l’IBAVI ja treballa en el projecte de 60 HPP més a l’avinguda d’Isidor Macabich. A més, hi ha 66 HPP més en fase de pressupost i signatura de protocols i convenis, als quals s’han d’afegir els habitatges adquirits per tanteig i retracte i expropiació a grans tenidors (9 en total).

Gràcies a aquestes diferents actuacions, aquesta legislatura l’IBAVI incrementarà en més de dos-cents habitatges el parc públic de lloguer a l’illa d’Eivissa (221), entre habitatges construïts i projectes en marxa. L’any 2019 partíem de 75 habitatges de protecció pública i l’increment serà del 294 %.