25 gener 2024 Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia

El Govern presenta «LIFE AdaptCalaMillor» en FITUR, un projecte que adapta la destinació turística del llevant mallorquí al canvi climàtic

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La proposta, seleccionada per la Comissió Europea per a formar part del seu programa de «Mitigació i adaptació al canvi climàtic», compta amb un pressupost de 2.294.047 euros

L'objectiu és impulsar una transformació del sistema de platges i de l'àrea urbana de Cala Millor per a augmentar la resiliència de les infraestructures, els serveis ecosistèmics i la socioeconomia enfront dels impactes previstos

Es tracta d'un projecte transversal i col·laboratiu en el qual també participen el Consell de Mallorca, els ajuntaments de Son Servera i Sant Llorenç des Cardassar, el IMEDEA, la UIB o l'Associació Hotelera Cala Millor / sa Coma, entre d’altres

 

La Fira Internacional de Turisme (FITUR), celebrada a Madrid del 24 al 28 de gener, és avui l'escenari triat per a la presentació del projecte «LIFE AdaptCalaMillor», una iniciativa del Govern dels Illes Balears que ha estat seleccionada per la Comissió Europea per a formar part del seu subprograma de «Mitigació i adaptació al canvi climàtic» i que, amb una inversió de 2.294.047 euros, impulsarà l'adaptació al canvi climàtic a llarg termini del sistema de platges i l'àrea urbana de la badia de Cala Millor, destinació turística del llevant mallorquí.

El «LIFE AdaptCalaMillor» neix del treball col·laboratiu i transversal entre la iniciativa privada i diferents administracions públiques com el Govern, el Consell de Mallorca, els ajuntaments de Son Servera i Sant Llorenç des Cardassar, el IMEDEA o la UIB, entre d’altres.

El programa planteja un pla d'acció local enfocat a donar resposta als desafiaments climàtics actuals, adaptant el medi natural de Cala Millor, destinació turística situada en el llevant de Mallorca, als efectes físics, ambientals i socioeconòmics previstos per a aquest tram de la costa de Mallorca.

Aquest dijous, 25 de gener, el director general d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic del Govern, Diego Viu; juntament amb José Marcial Rodríguez, conseller de Turisme del Consell de Mallorca; Joaquín Tintoré, director del Sistema d'Observació i Predicció Costanera de les Illes Balears (ICTS SOCIB), així com altres socis del projecte i representants del Consorci de Turisme de Cala Millor, participaran en l'acte de presentació a FITUR, que se celebrarà a partir de les 15.45 h.

Segons explica el director general de l'executiu autonòmic, Diego Viu, «és molt important treballar de manera transversal amb iniciatives publicoprivades que ens ajudin en la preservació del medi ambient i en la lluita contra el canvi climàtic a les Illes Balears. Ens hem d'anticipar a possibles futurs escenaris per a dissenyar plans d'acció efectius tant a mitjà com a llarg termini» i afegeix «El “LIFE AdaptCalaMillor” servirà per a establir unes bases comunes i poder avançar amb pas ferm contra el canvi climàtic».

A partir de projeccions per a 2050 i 2100, els impactes derivats del canvi climàtic en el litoral balear apunten a la pèrdua de platges i a l'afectació d'edificacions i infraestructures. Fenòmens com l'augment del nivell de la mar i la intensificació de les tempestes provoquen l'erosió de la platja i processos d'inundació costanera, i amenacen directament la principal activitat econòmica de la regió: el turisme.
 

La platja urbana de Cala Millor no escapa d'aquest escenari: segons els resultats del projecte PIMA Adapta Costas Illes Balears, l'arenal de Cala Millor resultaria afectat per una pèrdua de platja seca d'entre un 33 i un 66 % el 2100, tots dos escenaris considerant les condicions climàtiques menys favorables. El procés d'erosió seria per a qualsevol esdeveniment irreversible, atès que el fons de la platja està limitat pel passeig marítim i tant la fisiografia com els usos humans impossibiliten el seu retrocés.
 

«LIFE AdaptCalaMillor» cerca generar un projecte local d'adaptació al canvi climàtic a llarg termini a la platja urbana de Cala Millor, proposant una transformació del sistema de platges i de l'àrea urbana amb l'objectiu d'augmentar la resiliència de les infraestructures, els serveis ecosistèmics i la socioeconomia enfront dels impactes previstos. El seu enfocament metodològic, refermat científicament, incorpora la comprensió i la col·laboració de diversos actors amb interessos i competències compartides a la badia.
 

Aquesta iniciativa, que va començar al gener de 2023, culminarà el 2027 amb l'elaboració d'un pla estratègic i un avantprojecte d'urbanització per al litoral de Cala Millor, que abasta una superfície total estimada de 85,795.4 m². Paral·lelament, s'elaboraran els documents necessaris de mesures llestes per a la seva implementació que serviran de base per a la contractació de les obres d'adaptació en diferents etapes i marcaran el full de ruta precís per a la materialització de les estratègies.
 

Així, la badia de Cala Millor serà un exemple per a altres destinacions turístiques del Mediterrani amb característiques similars. Com a pla pilot d'adaptació al canvi climàtic, pretén fer un pas endavant en les solucions d'adequació de platges urbanes, mitjançant l'anàlisi científica i l’estudi dels riscos i vulnerabilitats locals, i la proposta d'accions tangibles i transformadores, amb un impacte real en la societat i en el desenvolupament d'aquest paradís costaner.

D'acord amb la necessitat de fer cara als desafiaments climàtics, l'aposta per solucions basades en la natura (SbN) s'utilitza en la cerca d'estratègies efectives per a l'adaptació de la platja urbana de Cala Millor a llarg termini, implementant els mateixos elements de la natura com a alternativa a les infraestructures costaneres i les mesures pal·liatives de curt termini que resulten no ser tan eficients des del punt econòmic i ambiental.

L'àmbit geogràfic del projecte abasta una extensió de 1,5 km² de la platja. En aquest espai es durà a terme una minuciosa anàlisi amb mapes de perills, vulnerabilitats i riscos per a les dimensions físiques, ambientals i socioeconòmiques. Estudis que es projectaran cap al futur, considerant escales a mitjà i llarg termini fins a 2030 i 2050.
 

Posteriorment, s'elaboraran mapes multirisc, aquests mapes seran fonamentals per a la presa de decisions sobre estratègies d'adaptació integrades a àmbit local, que abordaran aspectes urbans, legislatius, socioeconòmics, físics i ambientals de manera responsable.
 

«LIFE AdaptCalaMillor» és un dels nou projectes de governança que han estat seleccionats a Europa per a la convocatòria del programa «LIFE 2021» ja que des del començament implica totes les parts interessades, com ara les administracions, les empreses hoteleres i la societat civil; col·laboració que es tradueix en la identificació de les solucions d'adaptació més apropiades per a implementar a àmbit local.

Sobre el projecte

«LIFE AdaptCalaMillor» és un projecte secundat per la Comissió Europea a través de l'instrument financer LIFE, coordinat per la Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia, a través de la Direcció General d'Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic. Compta amb la participació de: LANDLAB, laboratori de paisatges SLP, el Sistema d'Observació i Predicció Costaner dels Illes Balears (ICTS SOCIB), l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats IMEDEA (CSIC-UIB), la Universitat de les Illes Balears (UIB), la Fundació Conama, el Consorci Badia de Cala Millor, l'Institut d'Hidràulica Ambiental de la Universitat de Cantàbria (IHCantabria), l'Associació Hotelera de Cala Millor i sa Coma, i la Universitat de Cantàbria.