24 maig 2023 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

Salut organitza una jornada de debat sobre els reptes mediambientals en la descarbonització del sector sanitari

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat


Els reptes mediambientals que es plantegen en els propers anys en la descarbonització del sector sanitari és la qüestió que centra la jornada celebrada aquest matí a l’Hospital Universitari Son Espases, en què s’hi han debatut i compartit les accions dirigides a reduir la petjada de carboni que es fan a atenció primària i als hospitals públics de les Illes Balears. La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha inaugurat la jornada acompanyada pel conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir;  pel gerent de Son Espases, Josep Pomar; i el subdirector d’Infraestructures i Serveis Generals del Servei de Salut, Yago Gómez.

Segons els darrers estudis publicats en l’àmbit internacional sobre l’impacte de la petjada de carboni, si el sector de la salut fos un país seria el cinquè principal emissor del planeta. La petjada climàtica en el sector de la salut en tot el món equival al 4,4 % de les emissions globals netes. Aquestes emissions equivalen a les emissions anuals de gasos d’efecte d’hivernacle de 514 centrals elèctriques de carboni.

Una de les accions més important que s’ha duit a terme en matèria de descarbonització és la posada en marxa d’un pla fotovoltaic del Servei de Salut, que preveu instal·lar panells fotovoltaics en hospitals i centres de salut. En total, es generarà una potència de 8.743 kWp i un estalvi de 2,8 milions d’euros. En aquest sentit, l’Hospital General Mateu Orfila es va convertir a finals de l’any passat en el primer hospital de les Illes Balears amb l’aparcament totalment cobert per plaques fotovoltaiques.

Quant als hospitals, pràcticament tots tenen una comissió mediambiental per debatre-hi i plantejar totes les qüestions derivades de la descarbonització. L’hospital de referència ha estat capdavanter en la implementació de mesures per a la reducció de la petjada de carboni. L’Hospital Universitari Son Espases va crear una Comissió de Gestió Mediambiental que ha fet una feina important en els darrers dos anys en matèria de descarbonització. Aquesta Comissió treballa en les cinc línies estratègiques següents:

  • Mobilitat: aquest pla integra accions com ara la creació de dos aparcaments de bicicletes per als treballadors del centre (per incentivar el transport sostenible), o d’un espai BiciPalma.
  • Reducció dels consum: s’han implementat diverses mesures per reduir el consum elèctric (canvi a llum LED, revisió d’encès i apagat, conscienciació dels treballador d’apagar llums i equips electrònics, etc.); de consum de gas (s’ha redissenyat una nova regulació tèrmica, amb el canvi de llindars de la temperatura interior del centre, és a dir, un poc més fresc a l’hivern i un poc més calorós a l’estiu); de consum d’aigua (amb la instal·lació de difusors a les aixetes) o de consum de paper optant per altres opcions com el paper reciclat o eliminant-lo si és possible.
  • Residus: s’han duit a terme iniciatives noves relacionades amb l’eliminació o substitució del plàstic, com eliminar-lo en la roba de la bugaderia que es torna neta, la prestació de determinats aliments a la cafeteria o l’eliminació progressiva de les botelles de plàstic instal·lant un sistema de depuració de l’aigua i demanant als treballadors que beguin dels diferents punts habilitats.
  • Comunicació, informació i conscienciació: es creen indicadors integrats en el quadre de comandaments de l’Hospital per mesurar el grau d’implicació de cada àrea i es creen les figures voluntàries de activistes mediambientals, per conscienciar la resta de companys. També s’ha publicat un decàleg amb recomanacions i consells dirigides a tots els treballadors (apagar el llum, apagar els equips electrònics, finestres i portes tancades, tancar l’aixeta, evitar envasos d’un sol ús, entre d’altres.)
  • El Servei de Farmàcia s’ha implicat molt activament en la descarbonització amb iniciatives com ara la substitució dels prospectes dels medicaments de farmàcia hospitalària per codis QR o el repartiment de medicament a domicili, és a dir, evitar que els pacients s’hagin de traslladar individualment a l’Hospital amb el consum de carboni que això implica.

D’altra banda, l’empresa pública GSAIB —que gestiona el transport sanitari terrestre de les Illes Balears— utilitza en la seva flota d’ambulàncies vehicles amb reducció d’emissions i amb certificat C mediambiental. També s’ha treballat molt per reduir el consum de paper: la digitalització de documents ha evitat que s’imprimeixin prop de 300.000 fulls de paper.

En darrer terme, a Atenció Primària de Mallorca destaca l’adquisició de vehicles híbrids o elèctrics. Es calcula que amb una flota que actualment supera els 70 vehicles s’ha reduït la petjada de carboni en un 30 %. A més, durant 2022-2023 s’han instal·lat més de 400 pantalles LED i s’han establert protocols per racionalitzar l’aigua, els residus o la climatització.