LOGO CAIB
28 març 2023 Presidència

El nou centre de salut Pere Garau II tindrà quaranta-nou consultes i una superfície de 3.681 m2

Foto de noticia


La presidenta del Govern, Francina Armengol, acompanyada de la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha presentat avui el projecte del que serà el futur centre de salut Pere Garau II de Palma, al solar cedit per l’Ajuntament ubicat al passatge de Son Real, 10.

Amb aquest projecte, resultant del concurs d’idees, s’elaborarà el projecte arquitectònic i posteriorment es podran adjudicar les obres. A la presentació també hi han assistit el batle de l’Ajuntament de Palma, José Hila; el director del Servei de Salut, Manuel Palomino, i el gerent d’Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey. El futur centre de salut disposa d’un pressupost d’11,7 milions d’euros.

Aquesta instal·lació, de 3.681 m2, tindrà adscrits 26.795 usuaris i millorarà notablement l’atenció als ciutadans de la zona de Pere Garau i Son Canals. L’actual centre de salut de Pere Garau es mantindrà operatiu com a centre d’atenció primària.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha destacat que «la salut i l’atenció sanitària ha estat una prioritat per nosaltres, per la qual cosa hem remogut tots els recursos per posar-los a disposició de la protecció de la ciutadania, dels professionals sanitaris que veuen millorades les seves condicions laborals, i de les infraestructures sanitàries, en les quals invertim 300 milions d’euros».

En aquest sentit, la presidenta ha destacat les actuacions que s’estan fent a Palma, amb el nou Son Dureta, l’Hospital General, el Parc Sanitari Bons Aires o el nou centre de salut de Pere Garau. Armengol ha aprofitat per agrair una vegada més als professionals sanitaris la seva feina i ha destacat el plantejament d’apostar per concursos d’idees i equips d’arquitectura «que ens presenten projectes innovadors, que tenen cura de l’eficiència energètica i la lluita contra el canvi climàtic, que tenen molt present la humanització de tots els espais i l’economia de quilòmetre zero».

Per la seva banda, la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha destacat que el centre Pere Garau II permetrà millorar l’atenció dels pacients d’aquesta barriada palmesana i que s’emmarca dins la planificació prevista per millorar la xarxa d’atenció primària de la comunitat, una prioritat per al Govern.

 

CS Pere Garau II

Segons el projecte guanyador, el futur centre de salut disposarà de trenta-tres consultes de medicina i infermeria general, set de pediatria i infermeria de pediatria, dues consultes de comare, tres de fisioteràpia i quatre consultes polivalents.

A més d’aquestes quaranta-nou consultes, també disposarà d’una zona de cures i tècniques especials (amb tres sales de cures i una sala de cirurgia menor), una zona d’extracció, la unitat de psicoprofilaxi obstètrica i atenció a la dona, i dues sales de cinesiteràpia.

Es tracta del projecte amb el lema «Wabi-sabi», de l’estudi Aulets Arquitectes, SCP, que va guanyar el primer premi del concurs de projectes amb intervenció de jurat per a la construcció del nou Centre de Salut Pere Garau II. Aquest primer premi té una dotació de 12.000 €. El segon i el tercer premi han estat per als projectes «Escher», dotat amb 8.000 €, i «Atrio», dotat amb 4.000 €.

 

Un total de 300 milions d’euros d’inversions en infraestructures hospitalàries i d’atenció primària

Dins el Pla d’Infraestructures Sanitàries de la Conselleria de Salut i Consum, la Conselleria du a terme projectes per un valor de 300 milions d’euros a totes les Illes Balears, que suposen 3.000 llocs de treball directes i indirectes. Aproximadament 200 milions es destinen a crear, ampliar o reformar infraestructures hospitalàries, mentre que la resta es destinen a construir i remodelar centres de salut, unitats bàsiques i noves bases del 061.

Pel que fa a les infraestructures hospitalàries, a Mallorca es destinen 183 milions al nou Son Dureta; a reconvertir l’Hospital Psiquiàtric en el Parc Sanitari Bons Aires; a ampliar l’Hospital de Manacor; a construir les noves Urgències, l’UCI i el Servei de Rehabilitació de l’Hospital Comarcal d’Inca i a reformar l’Hospital General (Palma).

A Menorca, destaca la reforma de l’Hospital Verge del Toro, amb una inversió de 15 milions d’euros, mentre que a Eivissa es fan obres per 3 milions d’euros a Can Misses.

Quant a l’atenció primària, a Mallorca es destinen 80,8 milions a diversos projectes, entre els quals destaquen el Centre de Salut Nuredduna (Artà), les noves unitats bàsiques de Consell, Santa Margalida, Montuïri i Sant Joan, així com les obres de construcció dels centres de primària Bons Aires i Son Ferriol (Palma), el Centre de Salut Pollença o el de Pere Garau II, presentat avui. També es duen a terme remodelacions puntuals a centres com Emili Darder (Palma) i Sant Llorenç des Cardassar.

A Menorca hi ha en marxa el projecte de reforma de Canal Salat, a Ciutadella, amb 7,7 milions d’euros.

Altres actuacions importants són la nova base del 061 a Formentera, amb 2,6 milions d’euros, i les obres de la nova base per a tot el transport sanitari terrestre de Mallorca, amb prop de 3 milions d’euros.

Així mateix, hi ha en fase de projecte la primera Casa de Naixements Extrahospitalaris d’Espanya, en el recinte de l’Hospital Universitari Son Espases, amb una inversió estimada d’1,2 milions d’euros.