LOGO CAIB
7 febrer 2023 <10aL>Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura

El conseller Miquel Company visita l'empresa Balantia, beneficiària d’1,5 milions d’euros de fons europeus per a projectes de recerca

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha visitat avui la seu de l'empresa Balantia, especialitzada en el desenvolupament d'eines tecnològiques per al sector energètic, per conèixer de primera mà els dos projectes de recerca en intel·ligència artificial que són beneficiaris d'una de les línies de subvencions.

També han assistit a la jornada de treball el director de l'Oficina de Planificació i Coordinació d'Inversions Estratègiques, Joan Carrió, i per part de Balantia, el director general, Eduardo Olano, i el director d’Innovació, Francisco Cordero. A la reunió, han aprofundit en els objectius i estat de desenvolupament d’ambdós projectes: IA4TES i FLEXENER.

Balantia ha obtingut dues subvencions per valor de 1.556.663 euros procedents de la convocatòria Missions Intel·ligència Artificial 2021 del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), dependent del Ministeri de Ciència i Innovació, procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat amb fons europeus Next Generation.

Aquesta visita forma part de l’agenda de seguiment per part de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, a través de l’Oficina de Planificació i Coordinació d’Inversions Estratègiques, dels projectes beneficiaris de subvencions públiques procedents de la Unió Europea i que, a més, encaixen amb els objectius marcats pel Govern de les Illes Balears a l’Estratègia d’Inversions Illes Balears 2030.

El projecte IA4TES està impulsat per un consorci format per empreses, centres de recerca i universitats amb la finalitat de desenvolupar tecnologies d'intel·ligència artificial (IA) per a impulsar la transició energètica. Preveu una inversió total de 16,2 milions d'euros, dels quals 12,5 milions es finançaran amb els fons Next Generation EU. Balantia rebrà 776.485,05 euros per a aquest projecte.

Per a la posada en marxa d’IA4TES, es preveu la creació de més de 30 llocs de treball en els pròxims anys. A més, és l'única proposta per al sector energètic aprovada per la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial en el marc de la convocatòria de Missions de R+D+i en IA, un programa que atorga fons a projectes de recerca a llarg termini presentats per consorcis composts per grans empreses, institucions acadèmiques i pimes.

Quant al projecte FLEXENER, l'objectiu principal és investigar i desenvolupar noves tecnologies i models d'hibridació que aportin flexibilitat al sistema elèctric en l'àmbit de la generació renovable, xarxes, emmagatzematge i gestió de la demanda, i la definició d'un marc per a la seva integració en la xarxa elèctrica del futur d'una forma eficient i segura.

Compta amb un pressupost total de 7,6 milions d’euros per accelerar la transició energètica cap a un sistema 100 % renovable, que garanteix el compliment dels objectius 2030 mitjançant diverses activitats de recerca industrial que defineixin un full de ruta de desenvolupament tecnològic per a tots els agents implicats en l'àmbit de la flexibilitat, i potencia el paper de lideratge del teixit industrial espanyol. Balantia rep 780.178,04 euros dins aquesta iniciativa, ja que és una de les sis empreses que formen part del consorci que l’executa.