6 febrer 2023 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

El Govern obre una línia de deu milions d’euros per al foment d’actuacions combinades d’energies renovables i eficiència energètica en edificis i llars vulnerables

Foto de noticia


El vicepresident del Govern i Conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha exposat aquest dilluns a la Mesa per a la Lluita contra la Pobresa Energètica les diferents accions que el Govern du a terme per tal de lluitar contra la pobresa energètica a les Illes.

El vicepresident Yllanes, concretament, ha explicat que hi ha oberta fins al dia 30 de juny de 2023 una convocatòria pública de subvencions de deu milions d’euros (dos milions el 2023, sis el 2024 i dos el 2025) per al foment d’actuacions combinades d’energies renovables i eficiència energètica en edificis i llars vulnerables dins les actuacions previstes en el Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears (PITEIB).

Aquests ajuts provenen del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea (NextGenerationEU) i les sol·licituds s’han de presentar exclusivament de forma telemàtica a través del tràmit específic per a subvencions que s’ha de posar a disposició dels interessats a la web https://www.caib.es/govern/sac/fitxa.do?codi=5525702&coduo=2390767&lang=ca.

El vicepresident Yllanes ha explicat en roda de premsa que «l’objecte de la convocatòria és fomentar actuacions combinades en edificis i llars vulnerables per realitzar actuacions en instal·lacions fotovoltaiques, d’energia eòlica de baixa potència i d’eficiència energètica». «Volem posar a disposició de les llars vulnerables tots els recursos necessaris perquè el tema de l’energia no sigui un problema. Les institucions estam per millorar la vida de la gent, i aquests deu milions d’euros serviran no només per abaratir la factura de la llum d’aquestes llars, sinó també per seguir el procés de descarbonització de les Illes, que faran que es noti en la nostra salut».

En paraules del director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, «el Govern està desenvolupant una transició energètica que abasta tots els àmbits de la societat, i per això sabem que aquesta transició ha de ser socialment justa. Som conscients que, al mateix temps que hem d’augmentar la producció d’energia elèctrica renovable, hem de ser capaços de reduir el consum d’energia i de les emissions de CO2, així com arribar a la gent que en té menys».

Els ajuts, beneficiaris i programes d’incentius

Els ajuts es troben dins el programa operatiu del Pla d’Inversions per a la Transició Energètica dels Illes Balears (PITEIB), dintre del programa 4 «Actuacions integrals socialment justes». La dotació prevista total del programa 4 és de 30 milions d’ euros i es preveu destinar-ne deu a aquesta convocatòria.

En poden ser beneficiaris d’aquests ajuts les persones físiques que tenguin la residència habitual a les Illes Balears i estiguin en possessió d’una propietat o d’una llar o habitatge vulnerable. També els organismes autònoms, les entitats públiques empresarials, les societats mercantils públiques, les fundacions del sector públic, els consorcis, els consells insulars, els ajuntaments i les entitats locals o les entitats sense ànim de lucre menors que facin les actuacions en una llar, edifici o habitatge vulnerable.

Els programes d’incentius subvencionables són els següents:

  • Programa d’incentius 1, per a la realització d’instal·lacions d’autoconsum elèctric amb o sense emmagatzematge i actuacions en eficiència energètica en edificis vulnerables. Són subvencionables les inversions en noves instal·lacions de producció d’energia elèctrica per a autoconsum mitjançant tecnologia fotovoltaica de potència de pic fins a 10 kWp i/o microeòlica de potència instal·lada fins a 10 kW amb o sense emmagatzematge amb una ràtio màxima de 5 kWh/kW.

  • Programa d’incentius 2, destinat a la realització d’instal·lacions d’autoconsum elèctric amb o sense emmagatzematge i actuacions en eficiència energètica en llars vulnerables. Són subvencionables les inversions en noves instal·lacions de producció d’energia elèctrica per a autoconsum mitjançant tecnologia fotovoltaica de potència de pic de fins a 10 kWp i/o microeòlica de potència instal·lada fins a 10 kW amb o sense emmagatzematge amb una ràtio màxima de 5 kWh/kW.

  • Programa d’incentius 3, per a la realització d’instal·lacions d’autoconsum elèctric amb o sense emmagatzematge a través de xarxa i/o actuacions en xarxes de districte fred/calor destinades al subministrament d’edificis o llars vulnerables i són subvencionables les inversions a noves instal·lacions de producció d’energia elèctrica per a autoconsum pròximes a través de xarxa mitjançant tecnologia fotovoltaica de potència de pic fins a 1 MWp i/o eòlica de potència instal·lada fins a 0,5 MW amb o sense emmagatzematge amb una ràtio màxima de 5 kWh/kW, i que s’ubiquin tant la instal·lació de producció com les instal·lacions de consum associades dins l’àmbit territorial de les Illes Balears.