LOGO CAIB
5 juny 2023 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Medi Ambient envia 15 milanes a Andalusia per reforçar-ne la població

Foto de noticia


El Servei de Protecció d’Espècies ha coordinat la cessió de quinze milanes nascudes a Mallorca al Parc Natural de Sierra de Cazorla, Segura y las Villas en el marc d’un projecte de reintroducció i reforç poblacional de l’espècie a Andalusia. D’aquesta manera, la conselleria de Medi Ambient i Territori manté el compromís amb aquest projecte per tercer any consecutiu. Des de l’inici d’aquesta col·laboració, que es mantindrà almanco dos anys més, les Illes Balears ha aportat una trentena de polls al projecte.

L’extracció segura dels exemplars ha estat possible gràcies a la col·laboració entre diferents entitats i organismes. Durant els darrers mesos, els Agents de Medi Ambient han duit a terme el seguiment de la població reproductora de milana (Milvus milvus) a Mallorca amb la localització de nius i seguiment d’aquests, determinant l’èxit reproductor i el nombre de polls. D’aquests nius s’han seleccionat els més accessibles i el Grup d’Intervenció en Altura (GIA) dels Agents de Medi Ambient s’ha encarregat d’extreure’ls.

El GOB, amb el suport d’Endesa, d’Enel-Green Power i de l’ONG AMUS, ha anellat la resta de polls que quedaven als nius (14), amb anelles i marques alars de lectura a distància, i 11 d’aquests polls han estat equipats amb emissors de seguiment per satèl·lit. Això permetrà fer el seguiment d’aquests individus i obtenir informació de l’ús que fan del territori, així com detectar casos de mortalitat d’exemplars provocats per ús de verí, dispars il·legals o electrocucions.

El Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) ha donat suport a les tasques de marcatge i ha traslladat els polls fins a les seves instal·lacions de Santa Eugènia on, a banda de fer-los els seguiments veterinaris oportuns, se’ls ha alimentat i mantingut entre 5 i 10 dies fins el dia del seu trasllat cap a la península, on es durà a terme la seva alliberació.

Finalment, el Grupo de Rehabilitación de la Fauna Autóctona y su Hábitat (GREFA) entitat encarregada de dur a terme el projecte de reintroducció de la Junta d’Andalusia, ha recollit els 15 polls per al seu trasllat a la península i dur a terme el hacking a la Serra de Cazorla. Aquesta tècnica consisteix en mantenir els exemplars tancats en uns nius o plataformes artificials fins que s’acostumin al seu entorn i puguin ser alliberats. Els exemplars es marcaran al lloc d’alliberament amb anelles i marques alars i emissors de seguiment via GPS.

El projecte de reforçament poblacional ja ha aconseguit que dues parelles es reprodueixin en territori andalús i ha acumulat informació valuosa sobre els moviments dels exemplars alliberats a través dels continents europeu i africà. Els propers objectius a assolir son la creació de més parelles reproductores i la connexió amb territoris on l’espècie ja està consolidada com ara el Parc Nacional de Doñana i territoris de Castella-La Manxa i Extremadura.