LOGO CAIB
12 febrer 2024 Conselleria de la Mar i del Cicle de l'Aigua

La Conselleria de la Mar i del Cicle de l'Aigua i el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible uneixen esforços per a fomentar el desenvolupament del sector marítim de les Balears

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El conseller de la Mar i del Cicle de l'Aigua del Govern de les Illes Balears, Juan Manuel Lafuente, i el director general de Ports i Transport Marítim, Antoni Mercant, s'han reunit avui, en la seu del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible, amb Benito Núñez, secretari general de Transport Aeri i Marítim, per a explorar mesures que impulsin el sector marítim i la seva sostenibilitat a les Illes Balears. La trobada s'ha centrat en abordar de manera constructiva els principals desafiaments i oportunitats que afronta el sector marítim balear.

L'agenda del dia s'ha centrat en una exhaustiva anàlisi del Reial decret 186/23, que regula el xàrter nàutic i estableix noves directrius per a la navegació marítima a Espanya. Aquest decret representa un pilar fonamental per a la regulació de les activitats marítimes, establint directrius clares quant al despatx d'embarcacions i les autoritzacions per a operar dins dels espais marítims espanyols. El conseller Lafuente ha emfatitzat la importància de mantenir l'equilibri i la competitivitat del sector.

La reunió també ha abastat les regulacions sobre les embarcacions d'arrendament nàutic sense necessitat de llicència, centrant l'atenció en la implementació de mesures que assegurin la seguretat marítima i s'ha destacat la necessitat de trobar un marc regulador que contempli l'arrendament d'embarcacions procedents de països no comunitaris. En aquest context, s'ha manifestat una preocupació específica per l'augment en l'ús de motos aquàtiques i la necessitat d'una regulació acurada per a evitar accidents i minimitzar l'impacte ambiental en zones sensibles.

En matèria de bonificacions, s'ha tractat l'extensió del benefici al transport de vehicles, buscant igualar les condicions de connectivitat dels residents insulars amb les del territori nacional. A més, s'ha abordat la necessitat d'equiparar la bonificació del transport marítim interinsular al 75%, igual que l'aeri, per a evitar discriminacions i garantir una mobilitat sostenible i accessible per a tots els residents. En el transcurs de la reunió, també s'ha debatut la qüestió dels dragatges en els ports de les Illes Balears, identificant aquest tema com un altre repte crític per a la infraestructura marítima de la regió i s'ha posat en relleu la preocupació per la contaminació de les costes balears per pèl·lets de plàstic, amb un enfocament especial a les platges de Menorca.

Una vegada finalitzada la reunió, el conseller Lafuente ha expressat la seva satisfacció amb el desenvolupament d'aquesta, destacant l'esperit de col·laboració i el compromís mutu cap a la millora contínua del transport marítim i la protecció de l'entorn natural de les Balears. "Aquesta trobada marca un pas endavant en el nostre esforç per aconseguir un transport marítim més sostenible i accessible, al mateix temps que reforcem el nostre compromís amb la conservació del nostre patrimoni natural", ha afirmat Lafuente.