LOGO CAIB
20 març 2023 Conselleria de Medi Ambient i Territori

CONSELL DE GOVERN: EL PLA DE GESTIÓ COSTA DE LLEVANT DE MALLORCA GARANTEIX LA PRESERVACIÓ DE L’ESTAT NATURAL DE LES CALES VERGES DE MANACOR CConsell de Govern

Foto de noticia

CONSELL DE GOVERN: EL PLA DE GESTIÓ COSTA DE LLEVANT DE MALLORCA GARANTEIX LA PRESERVACIÓ DE L’ESTAT NATURAL DE LES CALES VERGES DE MANACOR

\ El document inclou sis espais de la Xarxa Natura 2000 que passen a ser considerats, a partir d’ara, zones especials de conservació (ZEC)

\ La Conselleria de Medi Ambient i Territori ha aprovat, aquesta legislatura, la planificació ambiental d’una àrea de més de 35.000 hectàrees


El Consell de Govern ha aprovat el Decret pel qual s’aprova el Pla de Gestió Natura 2000 Costa de Llevant de Mallorca i es declaren zones especials de conservació (ZEC) els següents llocs d’importància comunitària (LIC) de la Xarxa Natura 2000:

LIC i ZEPA      ES0000080  Cap Vermell
LIC                 ES5310096  Punta de n’Amer
LIC                 ES5310098  Cales de Manacor
LIC                 ES5310100  Punta de Ras
LIC                 ES5310097  Àrea marina Costa de Llevant
LIC                 ES5310099  Portocolom

El document delimita un superfície de 5.114,54 hectàrees, de les quals la majoria (4.240 ha) són marines, mentre que les 873,87 ha restants son terrestres.

El Pla de Gestió es marca diverses mesures englobades en el marc de cinc grans objectius generals: incrementar el nivell de coneixement per a la millora efectiva de l’estat de conservació dels tipus d’hàbitats i espècies, i potenciar les línies d’investigació que en permetin l’aprofundiment; afavorir la recuperació a un estat de conservació favorable dels tipus d’hàbitats i les espècies que ho requereixin; garantir el desenvolupament d’usos i activitats sostenibles, compatibles amb la conservació; i afavorir la cooperació entre administracions competents.

Entre les mesures més destacades hi ha l’elaboració d’un estudi de capacitat de càrrega de la badia de Portocolom, tenint en compte la preservació dels ecosistemes marins i les espècies presents a l’espai; la creació d’una zona de fondeig regulat prop de cala Mondragó; o l’ordenació dels camins a la punta de n’Amer.

En l’àmbit de la biodiversitat, el Pla de Gestió aposta per completar l’inventari de cavitats susceptibles d’albergar quiròpters a la zona i millorar-ne el coneixement per poder concretar mesures de conservació efectives en cada cavitat o refugi.

Finalment, l’aprovació del Pla de Gestió tanca la porta a les futures concessions d’instal·lacions de temporada en el domini públic maritimoterrestre de les cales verges que en formen part. A més, preveu consolidar el procés de restauració ambiental iniciat aquesta legislatura a cala Varques després del desmantellament del xibiu il·legal, el setembre de 2020.

Amb aquest, la Conselleria de Medi Ambient i Territori ja ha aprovat set plans de gestió Xarxa Natura 2000 aquesta legislatura. Entre tots, abracen una superfície de 35.280 hectàrees, de les quals 19.860 ha són marines.