3 març 2023 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

La vicepresidència del Govern posa en marxa l’Oficina d’Atenció Directa per a les víctimes del cop d’estat, la Guerra Civil i la repressió franquista NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La vicepresidència del Govern posa en marxa l’Oficina d’Atenció Directa per a les víctimes del cop d’estat, la Guerra Civil i la repressió franquista

La Direcció General de Memòria Democràtica rebrà periòdicament i de manera individualitzada als familiars de les víctimes directes i crearà el Fons Documental de la Memòria. També se’ls oferirà assessorament jurídic i atenció psicològica, tal com preveu el Quart Pla de Fosses i Memòria Democràtica del Govern

La Vicepresidència del Govern i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica que lidera Juan Pedro Yllanes ha posat en marxa aquest divendres l’Oficina d’Atenció Directa per a les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista a les Illes Balears, que oferirà als familiars de les víctimes la possibilitat d’intercanviar informació amb la Direcció General de Memòria Democràtica de manera individualitzada i rebre assessorament jurídic, així com atenció psicològica, si així ho desitgen. És una iniciativa pionera a nivell estatal, que compleix amb les reclamacions de les Nacions Unides i del moviment memorialista, y que situa el Govern al capdavant de les polítiques de memòria democràtica d’arreu l’Estat.

D’aquesta manera, s’informarà de primera mà sobre els projectes que està duent a terme la Direcció General, posant l’accent en la informació sobre la cerca de la víctima i la realització de proves d’ADN per a futures identificacions. A més, es documentaran audiovisualment els testimoniatges dels i les familiars, que passaran a formar part del futur Fons Documental de la Memòria, els quals podran ser traslladats a la fiscal de la Sala de Drets Humans i Memòria Democràtica contemplada en la nova Llei estatal de memòria, així com ser utilitzats en futures comissions de la veritat. Així mateix, quan constin causes judicials franquistes obertes contra les víctimes o els seus familiars, es proporcionaran còpies íntegres dels documents de l’arxiu digital cedit al Govern per l’associació Memòria de Mallorca.

« L'Oficina d'Atenció Directa per les víctimes està a la línia de la defensa dels drets humans que aquest govern té com a prioritat. El mateix servei que rep una víctima de la violència masclista o del terrorisme ara la podrà rebre també una víctima del franquisme, enregistrant el seu testimoni, rebent assessorament jurídic i atenció psicològica si així ho volen. Arribam 45 anys tard, però les famílies mereixen que el seu govern estigui devora seu», ha assenyalat el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado.

Els familiars, també reconeguts com a víctimes conforme a la Llei 2/2018, de 13 d’abril, de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears, podran sol·licitar cita amb la Direcció General de Memòria Democràtica a través del telèfon 971 17 78 60 o del correu electrònic memoria@dgmemoria.caib.es, i seran atesos en entrevistes individuals els divendres de 9.00 a 14.00 hores.

D’acord amb la informació recaptada per la Direcció General de Memòria Democràtica del Govern, almenys 500 famílies de les Illes Balears són víctimes directes del cop d’estat de 1936, la Guerra Civil i la repressió franquista, conforme a la Llei autonòmica aprovada per unanimitat l’any 2018.